Utazás

Veszélyben az idei balatoni strandszezon: nem csak a drasztikus áremelkedés miatt kell aggódnunk

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki idén a magyar tengerhez tervez nyaralást, azonban nem ez az egyetlen aggodalomra okot adó történés a Balatonnál. Mivel idén nagyon kevés csapadék esett, így vészesen alacsony Magyarország legnagyobb tavának vízszintje.

Az állatvilágra és a strandszezonra is hatással lehet

Nemrégiben a Femcafe.hu-n is beszámoltunk arról, hogy idén a vendégek már nem a tavalyi árakkal találkozhatnak a Balatonon, hiszen egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás pedig már nem tudja követni ezeket a változásokat. Ráadásul nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Reggeliben arról beszélt, hogy idén nyáron a Balatonnál 15-20 százalékos, de akár ezt meghaladó drágulásra is lehet majd számítani.

Nem ez jelenti azonban az egyetlen problémát a magyar tengernél. Az ATV Híradó riportjában arról számolt be, hogy kevés a víz a Balatonban. A vízszint most 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Az áprilisban eddig hullott csapadék csupán 2 centiméterrel tudta megemelni az amúgy is alacsony vízszintet a Balatonon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog. A szakemberek szerint ez az év nem bővelkedik csapadékban, ez is az oka az alacsony vízállásnak. Azért lenne fontos, hogy a Balaton tavasszal elérje a vízszint maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz.

A jelenség azonban nem egyedi: amíg idén márciusban 30 mm csapadék esett, addig 2012 azonos időszakában például ez összesen 4 mm volt. Ezzel szemben akadt olyan év is, amikor a tavasz első hónapjában összesen 122 mm csapadék hullott. Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora szerint a kevés csapadéknak az alacsony vízszint lesz a hozadéka a Balatonon, ami nem jó az állatvilágnak, ugyanis a kisebb víznyomás hatására felmelegszik az iszap, ami halpusztuláshoz vezethet.

Az alacsony vízszint a vitorlás turizmusnak sem tesz jót, így ha nincs csapadék, más megoldáshoz kell folyamodni. „Ha nem szeretnénk lemondani Balatonról, és egy elmocsarasodott horgásztóként tekinteni rá, fontos, hogy meginduljon a tervszerű, kompromisszumokon és együttgondolkodáson alapuló vízkotrás, mederkarbantartás” – hangsúlyozta Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely táredzője.

A szakemberek szerint a következő hetekben nőhet a csapadék mennyisége, ami segíthet a Balaton vízszintjének növekedésében.

Úgy tűnik, nem csak nekünk a Balaton a Riviéra, ugyanis egy külföldi oldal a legszebb európai településeket rangsoroló tízes listáján egy hazai tóparti helyet is feltüntetett.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Három tisztán magyar hátterű piaci szereplőről van szó, mely újabban rendhagyó innovációval kísérletezget.
Sztárok
Kevesen tudják, de III. Károly brit király több szálon is kötődik Magyarországhoz, egy alkalommal pedig rendhagyó videóüzenetet is küldött nekünk, melyen az anyanyelvünkön szólt hozzánk.
Lifestyle
Mindannyian találkoztunk már a hűtőből áradó kellemetlen szaggal, ami egy igazi rémálom lehet a mindennapokban. Erre is van megoldás!