Utazás

Mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni idén, ha jól akarunk lakni a Balatonnál

A tavalyi áraknak búcsút inthetünk, az 1500 forintos menü már a múlté. 2022-ben drasztikus áremelkedésre számíthatunk a balatoni büfékben.

Hamarosan indul a balatoni szezon

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, és az alapanyagok beszerzése is folyamatban van. A legtöbben úgy tervezik, hogy húsvétkor már fogadják a vendégeket, akik nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben – írja a Sonline. Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos ennek abban látja az okát, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás pedig már nem tudja követni ezeket a változásokat. Szerinte idén ellátási problémákra is számítani kell, Németországban például már most étolajhiány van, így sok étteremben nem is szerepel már többek között a sült krumpli sem. Kiemelte: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik hazánkban is, és ezt be kell építeni például a lángos árába is.

Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekében. A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – jegyezte meg Makkos Péter, aki egyben a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke is. Ráadásul nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.

A szállodaipar képviselőjeként Tóth Gergely, a CE Pláza Hotel ügyvezetője azt mondta, próbálják nem áthárítani a vendégekre a piaci változások okozta áremelkedést. Ők a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba: az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltak tízszázalékos drágulást bevezetni. Az egyik balatonlellei panzió tualjdonosa elárulta, jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságuk. Lengyeltótiné Lajos Beáta hozzátette: náluk négy évvel ezelőtti árakon lehet szobát foglalni, de gondolkodnak 10–15 százalékos emelésen.

Elköltözik a népszerű budai szórakozóhely, a Rákóczi híd lábánál lévő Barba Negra. A helyére hétemeletes irodaház és négyemeletes parkolóház épül.

Leadfotó: MTI/Varga György

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A 90-es évek a ragyogásról szólt, már ami a divatot illeti. A szépségiparban is abszolút dominált a "glossy" vonal, gondoljunk csak például a szájfényekre, vagy a fényes szemsminkekre.
Home&Design
Visszaszorulóban a csomagolóanyag, hódít az újrahasznosított tasak és a mobilappos világítás.