Ilyen nagy a baj? Ez az európai ország már az atomkatasztrófára készül, jódtablettákat halmoznak fel

A dánok a koronavírus-járvány során saját bőrükön tapasztalták, mennyire kiszámíthatatlan a világ. A hírek szerint már komolyan számolnak egy nukleáris veszélyhelyzet lehetőségével, s úgy döntöttek, bebiztosítják magukat.

A béke törékenyebb, mint hittük

A koronavírus-járvány az elmúlt két esztendő során megmutatta, mennyire törékeny is valójában a nyugati civilizációban évtizedek óta honoló biztonságérzet. Közhely, hogy Európában lassan nyolc évtizede - a világégés óta - nem pusztított nagyobb háború, s más veszélyes jelenség sem jelentett egzisztenciális fenyegetést a vén kontinens polgárai számára. Megszoktuk, állandónak, biztosnak vettük ezt a kényelmes állapotot, az elmúlt két év során azonban beigazolódott, hogy mindez nem a normalitás időszaka, hanem egy több évtizedes "anomália" volt a közös történelmünkben. A koronavírus-járvány hosszú idő után újra felszínre hozta az európai társadalmak alapvető rettegését a betegségtől és a haláltól, február végén pedig - a nemzetközi várakozásokkal szinte teljesen ellentétes módon - kirobbant az orosz-ukrán háború, mely újfent igazolta, hogy minden, amit korábban sziklaszilárd bizonyosságnak véltünk a biztonságunkkal, a jólétünkkel kapcsolatosan, egyetlen másodperc alatt porrá omolhat.

A háború szinte azonnal visszahozta az életünkbe az atompánikot: február vége óta joggal érezhetjük úgy, hogy egy szempillantás alatt évtizedeket utaztunk vissza az időben, s a hidegháború kellős közepébe csöppentünk. Azt is pontosan tudjuk, mi történne, ha Oroszország beváltaná a fenyegetéseit és tényleg atomtámadást indítana a világ ellen, sőt az sem titok többé, milyen körülmények között kerülhetne erre sor.

És bár egyelőre szerencsére nincs rá túl sok esély, hogy egy nukleáris holokauszt vetne véget az emberiség történetének, Dánia máris felkészült erre az eshetőségre. Hogy pontosan hogyan?

Fotó: 123rf

Lapozz, máris mutatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2