Utazás

Nincs több kétség: ez történne, ha Oroszország tényleg atomtámadást indítana a világ ellen

A hidegháború után mindenki azt hitte, hogy soha többé nem vet hosszú árnyékot az emberi civilizációra az atomháború lehetősége. Most, az orosz-ukrán háború eszkalálódásával azonban ismét Damoklész-kardként lebeg a fejünk felett a nukleáris holokauszt rémképe. De mi történne, ha Oroszország tényleg az atomtámadás mellett döntene?

Eljátszottak a hátborzongató gondolattal

Hosszú idő után először újra egy nukleáris holokauszt lehetőségével kell farkasszemet néznie a világnak. Az orosz-ukrán háború eszkalálódásának köszönhetően horgadtak fel újra az esetleges atomháborúval kapcsolatos régi félelmeink. Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány nappal ezelőtt készültségbe helyezte a nukleáris támadóeszközöket, és bár a nyugati elemzők túlnyomó többsége úgy véli, hogy a lépés csupán a fenyegetés és az elrettentés jól ismert eszköze, az átlagemberek egy része - több mint harminc évvel a hidegháború lezárulta, s a kétpólusú világrend felbomása után - most attól tart, hogy Oroszország és Ukrajna fegyveres konfliktusa nukleáris katasztrófába torkollik. Bár a jelenlegi ismereteink szerint kifejezetten kevés esély van erre, de mégis mi történne, ha Oroszország tényleg ledobná az atomot?

Ezzel a meglehetősen bizarr kérdéssel foglalkozik egyik friss cikkében a Science Alert nevű tudományos portál. Az oldalon szakértők nyilatkoznak: arról tájékoztatják az érdeklődőket, pontosan milyen távolságban kellene lennünk egy atomtámadástól ahhoz, hogy túléljük a katasztrófát.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Gyurta Dániel öccse, Gyurta Gergely is elismert sportoló, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó.
Sztárok
A hétfői RTL Reggeli egyik témája a mesterséges intelligencia volt, amiről a műsorvezetők Tóth Szabival beszélgettek.
Fashion&Beauty
Már javában elstartolt az esküvői szezon, éppen emiatt érdemes felkészülni ezekre az eseményekre.