Lifestyle

Íme a kétségtelen bizonyíték: a háború tényleg visszahozta az életünkbe az atompánikot

Az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus árnyékba borítja Európa - és az egész világ - jövőjét, s egyre többen játszadoznak el egy esetleges nukleáris háború gondolatával.

Feléledt egy régi félelem

Mióta Oroszország megindította Ukrajna elleni invázióját, megváltozott a világpercepciónk. A koronavírus-járvány ötödik hullámával kapcsolatos hírek már nem érik el az emberek jelentős többségének ingerküszöbét, hiszen jelenleg minden figyelem a Kelet-Európában zajló eseményekre összpontosul. És korántsem csupán arról van szó, hogy a vén kontinens olyan mértékű menekültválságot él át napjainkban, melyre a második világháború óta nem volt példa, de a háború eszkalálódása, kiváltképpen az egyre aggasztóbb mértékben romló csernobili helyzet sokakat arra ösztönöz, hogy máris számításba vegyék a lehető legrosszabb forgatókönyvet: egy nukleáris háború kirobbanását.

Európán újra eluralkodott az atompánik - olyannyira rettegünk az atomkatasztrófa lehetőségétől, hogy néha már az lehet az érzésünk, visszatért a nyolcvanas évek feszült hidegháborús légköre. És már arra is van bizonyíték, hogy mindez tényleg nem túlzás: az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnövekedett egy tíz évvel ezelőtt készített, nukleáris támadásokat szimuláló oldal látogatottsága - jelentette az IFLScience. Azaz az orosz-ukrán háború felkavaró eseményei miatt már sokan azt latolgatják, mi is történne velünk, ha Oroszország nukleáris támadóeszközt vetne be Ukrajnában.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk nem ért véget!

Oldalak

Lifestyle