Utazás

Mindmáig titkolták: nyolc éve csillagközi égitest ütközött a Földnek

Az idegen objektum Pápua Új-Guinea felett jelent meg az előző évtized közepén. Sokkal nagyobb sebességgel mozgott, mint egy meteor.

A távoli világűrből érkezett

Nyolc év után, az amerikai űrparancsnokság (USSC) információi alapján derült ki, hogy 2014 januárjában csillagközi égitest lépett be a Föld légkörébe - adta hírül a Live Science nevű tudományos portál. Az objektum parányinak tekinthető, hiszen mindössze 0,45 méter szélességű volt, január 8-án érkezett meg hozzánk. Érdekesség, hogy összehasonlíthatatlanul nagyobb sebességgel mozgott, mint egy meteorit, a Föld légkörében azonban megsemmisült.

A kutatók az idegen objektum gyorsasága és pályája alapján egy három évvel ezelőtti tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy az égitest a Naprendszeren kívülről érkezhetett a kék bolygóra. A szakemberek mindezt 99 százalékos bizonyossággal állították. Az említett tanulmányt független szakértői csoport sosem ellenőrizte, sőt még folyóiratban sem láthatott napvilágot, ugyanis a bizonyításhoz szükséges adatok egy bizonyos részét titkosította az amerikai kormány.

Az amerikai űrparancsnokság szakértői csak a közelmúltban igazolták a szóban forgó tanulmányban publikált eredményeket. A vonatkozó jegyzetet másfél hónappal ezelőtt, március elsején adták ki, John E. Shaw altábornagy, a USSC parancsnokhelyettese pedig a Twitteren tette közzé.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A 90-es évek a ragyogásról szólt, már ami a divatot illeti. A szépségiparban is abszolút dominált a "glossy" vonal, gondoljunk csak például a szájfényekre, vagy a fényes szemsminkekre.
Home&Design
Visszaszorulóban a csomagolóanyag, hódít az újrahasznosított tasak és a mobilappos világítás.