Lifestyle

Háborognak a szülők: egyre gyakoribb a "FOPO" jelenség a fiatalok körében

Mutatjuk a jeleket, amikkel te is kiszúrhatod ezt a nagyon káros szokást.

Édesanyák, figyelem!

A Femcafe és a P&A Productions közös szervezésében létrehoztuk az Anya jól van(?) konferenciát, amely az édesanyák mentális jóllétének témáját járja körül szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel, sztárvendégekkel, ezzel elindítva a valódi társadalmi párbeszédet ezen a nagyon fontos területen.

Időpont: 2024.05.23. 16.00 - 20.00

Helyszín: Magnet Ház (1062, Budapest, Andrássy út 98.)

Jegyek 2990 Ft-os áron ide kattintva vásárolhatók!

A konferencián jelenlévők között kisorsolásra kerül 3 db 50.000 Ft értékű Rossmann ajándékutalvány, valamint további értékes ajándékokkal készülünk.

Az esemény támogatója a Rossmann és a FruttaMax.

Egyre elterjedtebb a FOPO jelenség

Valószínűleg te is aggódtál már azon, hogy mit gondolnak mások a kiposztolt képeidről, az öltözékedről vagy arról a butaságnak gondolt mondatról, ami a legutóbbi baráti összejövetelen hagyta el a szádat a többiek előtt. Társadalmunk mások véleményét állítja a középpontba, így nehéz figyelmen kívül hagyni őket – de a tőlük való félelem is visszatart minket teljes potenciálunk kihasználásában.

Ezt a jelenséget„FOPO”-nak, vagyis más emberek véleményétől való félelemnek nevezik (angolul „fear of other peoples opinion”). Magát a koncepciót Michael Gervais pszichológus alkotta meg, aki könyvet is írt a témában: „ A mesterség első szabálya: ne aggódj amiatt, hogy az emberek mit gondolnak rólad ” címmel.

A FOPO „elsősorban előrejelző mechanizmus, amelyet arra használunk, hogy növeljük elfogadásunkat mások szemében, és hogy megpróbáljuk elkerülni az elutasítást” – mondta Gervais a HuffPostnak. „Leginkább a túlzott éberség és a szociális felkészültség jellemzi – a világ jóváhagyásáért való folyamatos várakozás. Azért csináljuk ezt, mert régen az agyunk a biztonságot a hovatartozással párosította. Ha kirúgtak minket a törzsből, az halálközeli ítéletet jelentett, hiszen ha egyedül, vagy akár csak néhány emberrel próbáltunk túlélni a vadonban az nem jelentett túl sok esélyt az életben maradásra” – magyarázta Gervais. Az, hogy most egy másik személy elutasít minket, közel sem halálos ítélet, de sajnos sokszor mégis annak érződik.

Míg Gervais megalkotta a kifejezést, Aparna Sagaram, házasság- és családterapeuta, valamint a Space to Reflect tulajdonosa azt mondta, hogy ez a koncepció az ügyfelekkel végzett munkájában is nyilvánvaló, valamint betudható a közösségi média térnyerésének is. A lájkok, követések és megjegyzések között a közösségi média szó szerint külső érvényesítésre szólít fel. „Már nem is az a lényeg, hogy mi a legjobb neked, hanem az, hogy mi a legjobb ahhoz, hogy mások hogyan látnak majd téged” – mondta Sagaram.

Hány ember mondhatja el igazán, hogy nincs tekintettel mások véleményére? Valószínűleg senki. És az sem lenne reális, ha teljesen figyelmen kívül hagynánk mások véleményét. Kapcsolatokban élünk, közösségekben kommunikálunk más emberekkel, így nehéz teljesen nem törődni azzal, hogy mit gondolnak rólunk, de ami fontos, hogy felismerjük, mennyire hagyjuk, hogy valaki véleménye befolyásolja az életünket. Gervais szerint sok jel utal arra, hogy FOPO-val van dolgod, de íme néhány gyakori példa, amelyeket a galériára kattintva olvashatsz!

A telefon ellenőrzése, hogy fontosnak vagy elfoglaltnak tűnj – „ez egy vicces kis közösségi dolog, hogy ne érezzük magunkat kiszolgáltatottnak és társadalmilag kínosnak” – mondta Gervais.
Kattints a további képekért!

Ezek a tettek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis pozitív irányba változhat az életed általuk.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Sztárok
A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjának szerdai mérkőzésén Stuttgartban. A mérkőzést Hajdú B. István közvetítette.
Sztárok
Egyetlen személy van csupán, akivel Harry herceg úgy érzi, hogy igazán őszinte lehet, sokak meglepetésére ez az illető pedig nem a felesége.
Fashion&Beauty
Gal Gadot alakja négy gyermek után is tökéletes, ami a klasszikus, testhezálló kis fekete ruha csak még jobban kihangsúlyoz.