Egészség

Beszédrehabilitáció agyvérzés után - Így segíthet a szakember

Agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa (stroke, baleseti trauma) következményeként sajnos sok esetben jön létre valamilyen idegrendszeri sérülés. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy sérül a beszédközpont és kommunikációs nehézségek lépnek fel, ami „extra” traumaként érintheti a beteget és a hozzátartozóit is. Ebbe az állapotba azonban nem szabad beletörődni, hiszen szakszerű segítséggel a probléma jelentősen javítható!

Mikonya Hajnalka - logopédus

Afáziás, beszédzavaros betegeket, illetve beszédfejlődésben akadályozott kisgyerekekkel is foglalkozom a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben. Hiszem, hogy egyéni terápia keretében, holisztikus módon, mozgásban, észlelésben és sok más területen integrálva lehet őket kezelni és állapotukon javítani. Munkám része az is, hogy gyámság alá helyezési kérelem esetén véleményemet adom, hogy beszédproblémái ellenére, saját dolgaiban döntésképes-e a beteg. Emellett diszlexiások érdekeit is szolgálhatom, akiknek igazolt olvasási nehézség esetén nem kötelező a diplomához a nyelvvizsga. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Fontos a szakszerű segítség

A történés után körülbelül 1 héttel, miután elhárult az életveszély, normalizálódott a keringési rendszer és az állapotnak megfelelő fizikai és figyelmi aktivitások is észlelhetőek, megkezdődhet a funkciókiesések feltérképezése. Ehhez mindenképpen szükséges az elkészült orvosi képalkotó diagnosztikai leletek ismerete az agyi folyamatok pontosítása érdekében. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy bénulás is bekövetkezett, úgy a beteg rehabilitációs osztályra kerül. Itt egy egész rehabilitációs team foglalkozik vele, a megmaradt jól működő készségeit felhasználva a felépülése érdekében. Sokszor azonban a rehabilitációs osztályon töltött idő nem feltétlenül elég, ilyenkor meg kell találni a módját annak, hogy otthonról is folytathassa a komplex terápiát. (Logopédusként a magánpraxisomban nálam is létezik ilyen lehetőség.)

Szerencsére sok esetben az idegrendszeri sérülés „csak” a kommunikációs készségeket érinti, ilyenkor a beteg otthoni körülmények között lábadozhat. Neki ambuláns logopédiai ellátásra és egyénre szabott beszéd-rehabilitációra lenne szüksége, azonban sajnos erre kevés a lehetőség. A páciensek száma jóval több klinikumban dolgozó logopédust igényelne, mint amennyi jelenleg elérhető. Az otthon lábadozó páciens számára szakorvosa, háziorvosa, esetleg civil szervezetek vagy klubok tudnak segítséget nyújtani abban, hogy lakóhelye közelében megfelelő logopédus szakembert találjon, aki segít a nyelvi rehabilitációban.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A KSH adataiból kiderül: pár év leforgása alatt drasztikus mértékben növekedett a szemüvegek ára Magyarországon.
Sztárok
A Harry Potter színésznője és öccse, Alex nagyon szoros kapcsolatot ápolnak és már nemcsak a rokonság, hanem az üzlet is összeköti őket.
Lifestyle
A Bika jegy (04.20-05-20.) szülöttei igazi ínyencek: rajonganak a finom falatokért és életükben a gasztronómia kiemelt szerepet játszik. Számukra az étkezés nem csupán egy a napi teendők közül, ezért...