Mikonya Hajnalka - logopédus

Bemutatkozás

Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán végeztem logopédia szakon, amiről akkor csak annyit tudtam, hogy végzést követően gyerekekkel foglalkozhatok és gyógyíthatok.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola akkoriban önálló kis intézmény volt, nagyszerű tanárokkal, különböző világnézetű emberekkel. Egy közös értékük volt, hogy a fogyatékos gyerek is ember. A kétszakos képzés során logopédiával és értelmi fogyatékossággal foglalkoztunk. Anatómiával és pszichológiával alapoztunk, ez volt a belépő a beszédkórtanhoz, ami nagyon rám talált.

Szakterületeim

Tatabányán élek, ahol 1984-ben, pályakezdőként diszlexia terápiára kaptam megbízást. Mivel a gyerekekkel iskoláskoruk előtt könnyebben érhető el eredmény, diszlexia prevenciós tanfolyamokat végeztem, így már a potenciálisan veszélyeztetett gyerekeket is képes voltam kiszűrni, és egyéni terápiával tudtam rajtuk segíteni. 1995-ben logopédiai óvodát szerveztem. Ma már a Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda berkein belül működő tagintézménynek vezetője és logopédusa is vagyok.

1987-től a tatabányai Szent Borbála Kórház belgyógyászati osztályain stroke-os, azon belül is afáziás betegekkel foglalkoztam. Később saját vállalkozást alapítottam. Ennek keretében a mai napig is folytatok a kórház idegosztályán - a fekvőbeteg ellátás mellett, a stroke ambulanciához kötve - államilag finanszírozott logopédiai ambuláns ellátást.

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben főként afáziás betegeket kezelek, de időnként beszédfejlődésben akadályozott kisgyerekek is jelentkeznek a rendelésen. Őket egyéni terápia keretében, holisztikus módon, mozgásban, észlelésben és sok más területen integrálva kezelem. A tapasztaltakat a szülővel átbeszélve, és így a házi feladatok elvégzését is biztosítva, gyorsabban érhetek el eredményt, mint az óvodában működő logopédus.

2008-ban igazságügyi szakértő lettem. Gyámság alá helyezési kérelem esetén véleményemet kérhetik, hogy beszédproblémái ellenére, saját dolgaiban döntésképes-e a beteg. A diszlexiások érdekeit is szolgálhatom, akiknek igazolt olvasási nehézség esetén nem kötelező a diplomához a nyelvvizsga, és akik közül ki tudom szűrni azokat, akik megváltozott módon, számon kért vizsgafeladatokkal képesek erre.

Vannak beszéddel időben megkésett gyerekek, és vannak diszfáziások, akik problémás nyelvi fejlődésének nincs egészségügyben kimutatható oka. Egyik kiemelt szakterületem a velük, köztük a kommunikáció elakadásával küzdő autistákkal való foglakozás. Felnőtt ellátásban az afáziára és a kiejtés zavarára, a dizartriára specializálódtam.

A BME Média Informatikai (Telematikai) Tanszéken folyó, infokommunikációra épülő, beszédtámogató eszközfejlesztést is támogatom. A beteg és környezete kommunikációját segítő programmal a beírt szöveg hangossá alakítható, míg az írni képtelen afáziások számára a szoftverbe, kategóriákba sorolt mondatok telepíthetők. Az eszköz tökéletesítésére minél több, a betegek igényeivel összefüggő információra lenne szükség, ezek a rendszerből még hiányzó láncszemek.

Itt tudsz tanácsot kérni

BUDAPESTI MOZGÁSSZERVI MAGÁNRENDELŐ

Cím: 1111, Budapest Budafoki út 15.

Telefon: +36-70-425-8590

E-mail: info@bmm.hu

Weboldal: bmm.hu vagy mikonyahajnalka.bmm.hu

Eddig megjelent cikkek

Beszédrehabilitáció agyvérzés után - Így segíthet a szakember
Egészség
Agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa (stroke, baleseti trauma) következményeként sajnos sok esetben jön létre...