Egészség

A tökéletes karácsonyi meglepetés: adj egészséget ajándékba!

Az egészség a legnagyobb érték, bármennyire is közhelynek hangzik. Bár a teljes egészség napjainkban gyakorlatilag csak egy szép álom a népesség nagy részének, hiszen szinte mindenki küzd valamilyen-kisebb nagyobb problémával. Ugyanakkor az egészségünk megőrzése, a további megbetegedések elkerülése vagy a jelenlegi állapoton való javítás valóban fontos.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A mozgásszervi egészség is kulcsfontosságú lehet

Az egészséges életmód egyik alapköve a rendszeres testmozgás. Ugyanakkor sajnos nagyon sokan, főleg idősebb korban, nehezen mozognak valamilyen mozgásszervi megbetegedés miatt. Ilyenkor a mozgástér beszűkülhet, ami erősen hátráltatja a gyógyulást, ráadásul pszichésen is nagy terhet jelent. A téli időszakban, főleg az ünnepek közeledtével és a zord időjárás miatt, egyre többen esnek szomorú melankóliába, „beszorulva” a négy fal közé. Van azonban megoldás erre a helyzetre is!

A családi törődés megoldást hozhat

Az idősebb korosztályra jellemző panaszok, pl. ízületi fájdalom, csípő- vagy térdkopás, csontritkulás, a téli szezonban erőteljesebben jelentkeznek és/vagy nagyobb kockázatot jelentenek az otthonról való kimozduláskor. Ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy a panaszok elhatalmasodjanak az emberen: a családnak kell segítséget nyújtania! A megoldás azonban nem azt jelenti, hogy elintézzük a bevásárlást, „nehogy szegény térdfájós nagyinak kelljen kimennie a boltba”. Az igazi törődés ugyanis a hosszú távú megoldás keresésében nyilvánul meg. Ha a nagyinak fáj a lába, először a pontos okát kell kideríteni a találgatás helyett. Lehetséges ugyanis, hogy a pihentetés helyett éppen valamilyen speciális mozgásterápia segítene rajta.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Egészség
Utazás
Új rendszer lépett érvénybe Párizsban és környékén a tömegközlekedésben: "Párizs 2024"-es bérlettel korlátozás nélkül lehet utazni a paralimpia végéig.
Sztárok
Sebestyén Balázs roppant büszke a gyermekeire. Mind a kettejüket más vonzza, szóval eltérő műfajban igyekeznek kihozni magukból a maximumot.
Egészség
Mindenkinek becsúszhat egy nagyobb buli, amikor alapos fejfájással ébredünk. A másnaposságra vannak jól bevált ellenszerek, de erre senki sem gondolt volna.