Egészség

Reggeli futás – többet árt a gerincünknek, mint használ!

Napjainkban egyre elterjedtebb reggeli sport a futás, mint egyszerűen kivitelezhető és olcsó sportolási lehetőség. A dinamikus napi ritmusunkba általában valóban a futás a legkönnyebben beilleszthető sport, azonban gerincünk szempontjából ez egyben a lehető legrosszabb reggeli mozgásforma.

Volter Imola - gyógytornász-fizioterapeuta

Sportos múltam, illetve jelenem nagy szerepet játszott a pályaválasztásom során. Gyógytornászként fő érdeklődési területem a gerinc védelme, annak prevenciója és rehabilitációja, illetve az osteoporosis prevenciója felé orientálódik. Specialitásaim közé tartozik a mozgásszervi jógaterápia. Ezen felül sokat foglalkozom gerincferdülés kezelésével. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várok minden kedves érdeklődőt, aki szeretne tenni gerince és csontjai épsége érdekében, vagy megszabadulna a mindennapi mozgásszervi panaszitól! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A gerincoszlopról tudni érdemes...

Gerincoszlopunkat csigolyatestek alkotják, melyek között a porckorongok nyújtanak rugalmas összeköttetést, valamint védelmet. A porckorong feladata tompítani a csigolyákra ható erőket, ugyanakkor ez biztosítja gerincünk mozgékonyságát is. Porckorongjaink tehát a napi tevékenységünk során folyamatosan védik csigolyáinkat, és (az állapotuktól függően) a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az azokra ható erőket. Ez ideális esetben onnantól, hogy felkelünk, a lefekvésig folyamatosan és viszonylag egyenletes mértékben valósul meg.

A porckorongok állapota sok tényezőtől függ: szerepet játszik benne a kor, hiszen az idő előrehaladtával a korongok sajnos kopásnak indulnak. A legnagyobb szerepe azonban a folyadéktartalomnak van, mely akár korunktól függetlenül is változhat. A porckorongok napi folyadékvesztése a terhelés hatására normális, az éjszakai pihenés során ugyanis szépen rehidratálódnak. Ehhez természetesen nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztásra is figyelni. Ugyanakkor a nagyobb megterhelés nagyobb dehidratációt is okoz…

De hogyan kapcsolódik ez a reggeli futáshoz? Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Utazás
Ünnepi díszbe öltözött a dél-alföldi kisváros, Csongrád. A Tisza-parti város főterén, a Kossuth téren már adventi fények, karácsonyi hangulat és változatos családi programok várják november 26-tól...
Sztárok
Egyre csak fokozódik a dráma A Nagy Ő villájában, az egyik lányról olyan titok derült ki, ami Árpa Attilának nem fér bele.