Egészség

Súlyos betegségek: itt a lista, mit okozhat a mozgáshiány

Úton-útfélen azt hallani és olvasni, hogy minden korosztály számára nagyon fontos a rendszeresen végzett testmozgás. Főleg most, a téli időszakban nő ennek a témának a létjogosultsága, mivel a szürke, hideg, esős, esetleg havas időben kevesebbszer mozdulunk ki, így az általános fizikai aktivitás is háttérbe szorul. Sajnálatos módon pont emiatt szinte ördögi kört gerjesztve, ilyenkor gyakrabban fordulnak elő kisebb-nagyobb mozgásszervi balesetek.

Ocskay Annamária - okleveles gyógytornász-fizioterapeuta

Válogatott kajakosként döntöttem el, hogy olyan hivatást választok magamnak, amellyel beteg vagy sérült embereknek segíthetek visszanyerni a mozgás örömét, illetve a sportoláshoz való visszatérést. Nagyon fontos számomra, hogy tudásomat folyamatosan bővítsem és a megszerzett tapasztalataimat használhassam a munkám során. Legtöbbször nyaki és deréktáji gerincfájdalommal, porckorong-problémával küzdő páciensek keresnek fel, akiknél a speciális tornával komoly eredményeket érünk el. Szívvel-lélekkel dolgozom, a gyógyítás a hivatásom, ezért fordulj hozzám bizalommal te is! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A mozgás elhanyagolásának komoly következményei lehetnek

Természetesen nem mindig könnyű megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást beiktatni a hétköznapokba, de lássuk a teljesség igénye nélkül, hogy idősebb korra milyen következményekkel járhat, ha korábban hosszabb ideig elhanyagoltuk ezt a területet:

  • legyengült immunrendszer
  • csökkent állóképesség; cardio-pulmonális elégtelenség
  • alacsony csontsűrűség
  • emésztőrendszeri panaszok
  • hormonális változások miatti csökkent anyagcsereà túlsúly
  • krónikus megbetegedések, ízületi fájdalmak
  • csökkent mozgásterjedelem az ízületekben
  • nem megfelelő pozícióban rögzült tartás à nyak, derék, vagy hátfájás
  • porckorong érintettség
  • egyensúly problémák, stb.

Megelőzésként, vagy ha már fennáll egy vagy több állapot a fentiek közül, kezelésként is egyértelműen a mozgás az oki terápia alapja. A tüneteket lehet mással is kezelni, gyógyszerekkel, stb., de ha gyökerénél akarjuk megragadni a problémát, akkor tartós enyhülést legfőképp a célzott testmozgás hoz majd. (szükség esetén egyéb kiegészítő terápiák mellett)

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ez a három csillagjegy bármin képes felhúzni magát, aztán kő kövön nem marad.
Lifestyle
Egészen korai emlékeim vannak arról, hogy a szüleim a rákról beszélgetnek. Még a neve is elborzasztott! Ugyan felnőtt koromra elhalványodott a nagy ollós, vérvörös rák képe a tudatomban, amint a...
Lifestyle
Alig 40 ezer forintért hajlandó volt megválni a sminkjétől, igaz, ennek köszönhetően azonnal bukta a pasiját.