Lifestyle

Daganatos diagnózisra jött a rózsaszín nyúl  

A másfél éves Szilárdot daganatos betegséggel diagnosztizálták. Hogyan lehet a megrázkódtatásból családként talpra állni, újra jól működni? Mi minden változik meg ezután az életben? A háromgyermekes család a Bátor Táborban kapott életreszóló élményeket a betegség után.

“Először azt hittük, Szilárdnak csak ételallergiája van. Aztán kiderült, hogy daganatos betegséggel küzd” - idézi fel Róbert, az édesapa. “Úgy álltunk hozzá, hogy feladat, amit meg kell oldanunk együtt, meg kell, hogy gyógyuljon. Egyik nap a másik után. Rettenetes volt, de nem értünk rá aggódni."

A család három gyermekükkel, Szilárd mellett a hatéves Zoltánnal és a négyéves Rékával vett rész a Bátor Tábor családi táborában, ahol 4 élményekkel teli napot töltöttek együtt. “Egyik pillanatban még a 2 éves gyereked kezét szorongatod a kórházban a műtét után, a másikban pedig megérkezel a Bátor Tábor kapujába, ahol egy rózsaszín nyúl és sok jelmezes önkéntes vár, egészen elképesztő fordulatokat hoz az élet! Amíg élek, én el nem felejtem azt a nyulat.” - idézi fel Róbert.

Elengedés és biztonság

A Bátor Tábor családi táboraiban a gyerekek mellett a szülőket is várják programok. A megszokott tábori kalandok mellett – íjászat, lovaglás, magaskötélpálya - a szülők pszichológus és egy tréner vezetésével is részt vesznek programokon. A felszabadult játékok, a sorstársakkal való beszélgetések mellett a célja az is ezeknek a programoknak, hogy a szülők kapcsolata, amely sokszor sérül a betegséggel vívott küzdelem során, ismét megerősödjön. “Nagyon jót tett a tábor a kapcsolatunknak, mert arra a gyerek betegsége rátesz még egy plusz súlyt. Nincs mindig annyi időnk, annyi energiánk egymásra, és ott van a fejünk fölött a kétség, a stressz, szorongás is. A táborban ezt mind el lehetett engedni így, hogy a gyerekek mellett velünk is foglalkoztak. Végre ismét lehettünk férj és feleség.” - mondja Veronika, az édesanya.

A Bátor Táborban a betegséggel és annak küzdelmeivel élő családok erőt, bátorítást és új barátságokat találhatnak. A programok, beszélgetések és az önkéntesekkel való kapcsolat lehetőséget adnak a családoknak, arra, hogy kiszakadjanak a hétköznapokból, együtt, családként megerősödhessenek, lelkileg feltöltődhessenek.

Az élet legfontosabb értékei

Róbert számára a Bátor Táborban az egymás felé fordulás, a figyelem volt a legmeghatározóbb emlék. “Nem találkoztam még ilyennel máshol: idegen emberekkel valóban őszintén beszélgettünk. Sokféle ember, de nincs klikkesedés, mindenki figyel a másikra. Utolsó este csak néztünk egymásra a feleségemmel: hogyan megyünk haza holnap? Mi lesz a tábor után?”

A Bátor Tábor azóta is meghatározza a család mindennapjait. Értékelik az egymásra figyelést, és nem sietnek el a fontos pillanatok mellett.

“Nálunk sokáig kitartott a Bátor Tábor hangulata, a férjem, ha rossz napja van, a mai napig meghallgatja a táboros zenét, a gyerekek is kérik a tábortáncot, és akkor együtt eltáncoljuk.” - meséli az anyuka. “Szilárd betegsége sok mindent megváltoztatott. Mindig kerestem, miért kaptuk ezt a betegséget. Három gyerekkel nem mindig van türelme az embernek, de a Bátor Tábor szerintem ezen is javított. Rájöttünk, milyen fontos az, hogy a legapróbb dolgokon ne aggódjunk túlzottan. Ehelyett inkább arra koncentrálunk, hogy a gyerekek boldogok, szabadok legyenek. Délután mindig kint vagyunk a szabad levegőn, és hogyha ott a mosatlan, akkor ott is marad. Ebben is segített a Bátor Tábor, hogy az élményekre koncentráljunk és ne a fölösleges dolgokra. A családunk a legfontosabb, és hogy jól érezzük magunkat együtt. Ahogy az önkéntesek figyeltek ránk és törődtek velünk, azt én magamon érzem a mai napig” - osztja meg velünk az édesanya.

Minden embernek szükséges lenne egy ilyen hét az életben, hogy megtapasztalhassa az összetartás erejét és az élet igazi értékeit, állítják Szilárd szülei.

A daganatos betegséggel diagnosztizált gyerekeknek sok nehézséggel kell megküzdeniük. Hónapokat töltenek a kórházban családjuktól és barátaiktól elszigetelve. A Bátor Tábor ingyenes programjain azonban erőt kapnak a gyógyuláshoz, önbizalmat az élethez. Évente több mint 3000 beteg gyereknek és környezetüknek (szülők, testvérek mellett iskolai programjaikon osztálytársaiknak is) nyújtanak sorsfordító élményeket. Rád is szükség van, hogy folytathassák munkájukat, és minél több súlyosan beteg gyerek élhessen át gyógyító élményeket! Bővebben itt olvashatsz az 1%-os felajánlás módjáról. https://batortabor.org/hu/tamogass/egyszazalek/

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.