Sztárok

A magyar opera aranykorának legnagyobb dívája volt – Palánkay Klára portréja

100 éve született Palánkay Klára, akit a színházi lexikonok a magyar operakultúra 1945 utáni történetének legjelentősebb drámai mezzoszopránjaként emlegetik, akinek alakításait drámai erejű hangja és rendkívüli színészi temperamentuma tette felejthetetlenné. A centenárium alkalmából Várkonyi Judit, életinterjú-kötetének szerzője megható történetet osztott meg a díva utolsó napjairól.

Mindent akadályt legyőzött, mert a színpadra született

Palánkay Klára 1921. június 3-án született Budapesten. Az „angolkisaszonyoknál” kezdte a középiskolát, ahol természetesnek vették, hogy apáca lesz belőle. Klárának azonban énekesi ambíciói voltak, habár a szülei ettől tiltották. Legalábbis megpróbálták. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy Klára számára ez az egyetlen út, ezért át kellett iratkoznia a Veres Pálné Gimnáziumba. Rendszeresen szerepelt az iskolai ünnepségeken, 1938 és 1944 között pedig már a Zeneakadémián tanult.

A következő akadályt a világháború gördítette elé, ugyanis a háborús helyzetben nem tudták megtartani az akadémia végén lévő záróvizsgát. Ennek ellenére amint befejezte a tanulmányait, az Operaház azonnal szerződtette, ahol 1944. október 19-én debütált Amnerisként az Aidában. Magánúton továbbképezte magát a Palotay Árpád–Budanovits Mária-házaspárnál, akik számos híressé vált énekest indítottak el a pályán. 1947 nyarán az Opera hét pályakezdő énekesével együtt lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a kor híres olasz tenorja, Manfredo Polverosi mesterkurzusán Rómában.

A művésznő egy magyar operai aranykor tanúja, főszereplőinek egyike volt. Palánkay Klárát istennőnek, dívának tartották; szórakoztató egyéniségéért, híres szépségéért és hatalmas hangjáért sokan rajongtak. Hangjának drámai ereje különleges színészi temperamentummal párosult. Leghíresebb alakításai a magyar operairodalomhoz fűződnek: Bartók Béla, Erkel Ferenc, Goldmark Károly, Kodály Zoltán hősnőinek ihletett tolmácsolójaként ismerték a mezzoszopránt, akinek nevéhez nagyszerű alakítások fűződtek Verdi, Wagner, Bizet, Muszorgszkij, Saint-Saëns operáiban is. Elénekelte a legnagyobb mezzoszoprán-szerepeket: Amnerist, Azucenát, Ulricát, Delilát és Sába királynőjét. Számos külföldi meghívásnak tett eleget, hangját lemezek, rádiófelvételek őrzik. Vele vette először lemezre Ferencsik János Bartók művét, A kékszakállú herceg várát. Palánkay Klára Judit-alakítása sokáig számított mértékadónak.

1970-ig, visszavonulásáig a Magyar Állami Operaház vezető magánénekesnője volt. Az érdemes művészt 1982-ben Bartók Béla Emlékéremmel, 1999-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki. 1995-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...
Sztárok
Vitathatatlan, hogy a Beatles a kezdetektől fogva minden idők egyik legnagyobb és legbefolyásosabb zenekaraként vonult be a történelembe, melynek egyik nagy ikonja volt az immáron 81 éves Paul...
Lifestyle
Ha azt hiszed, minden fogyókúrás italt kipróbáltál már, akkor mutatnák neked egy otthon is elkészíthető italt, mely állítólag hatékonyan elősegítheti a testsúly csökkenését.