Egészség

Orvosi érvek a rostdús táplálkozás mellett

Dr G Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember nagyon sok túlsúllyal élő hölgynek adott már segítséget a helyes étkezéssel kapcsolatosan, több hazai sztár is az ő segítségével alakította ki egészséges étrendjét. Mik a doktornő ajánlásainak alappillérei?

Orsi az átfogó, az élet több területét megújító szemléletmódot képvisel, olyan életmódváltásban hisz, mely az önsanyargató diéták helyett hosszú távon, az adott fogyasztó életviteléhez igazodóan tartható, betartható. Táplálkozástudományi hitvallása az innovatív irányokat képviseli: nagyon magas rostbevitel, sok zöldség-gyümölcs, minimális feldolgozott élelmiszer, böjtök beiktatása. Emellett a mozgás és az alvás szerepének hangsúlyozása is programjának része.

Miért éppen a rost?

Dots Diet diétás shakek - Femcafe A naponta megfelelő mennyiségben bevitt rost hozzájárulhat az optimális energiaellátáshoz úgy, hogy lassítja a bevitt szénhidrátok felszívódását, így hosszabb ideig fennmaradhat a magasabb energiaszint.

A rostnak vízmegkötő tulajdonsága van, ami segíthet a megfelelő hidratáció fenntartásában. Ehhez azonban valóban fontos, hogy elegendő vizet fogyasszanak azok, akik rostban gazdag étrendet követnek. Tudtad, hogy 1 gramm rost körülbelül 50 ml vizet képes megkötni, tehát napi 40 gramm rostbevitel esetén kb. 2 literrel növekszik meg a napi folyadékszükségletünk? Az élelmi rostok az emésztőrendszeren haladnak végig, majd végül a vastagbélben történik meg a víz egy részének a visszaszívódása. A megfelelő mennyiségben fogyasztott folyadékkal együtt a széklet nagyobb tömegűvé és lazábbá válik, így hatékony nyomást gyakorol a végbélre, ezáltal a székletürítés gyakoribbá, rendszeresebbé válik! A rost segít fenntartani az egészséges emésztést, ugyanis táplálékául szolgál a bélbaktériumainknak.

A rost folyadék hatására megduzzad a gyomrodban - a vízben oldódó rostok bármilyen folyadékkal keveredve saját súlyuknak közel tizenötszörösét képesek felvenni -, így teltségérzetet okoz, ezáltal csökken majd az étvágyad, kevesebbet eszel, vagyis diétád úgy lehet csak igazán hatékony, ha a rostdús táplálkozásodat megfelelő folyadékbevitellel párosítod. A rost és a bevitt folyadék együtt egy „masszává” alakul, megduzzad, így „jóllakottnak” érezheted magad. Ez bizony nagy segítség a súlykontrollban. És mivel a rostok kalóriamentesek is, garantáltan hozzájárulnak a fogyáshoz.

Dots Diet palacsinta alappor - Femcafe A magas rost tartalmú ételek vagy rosttal dúsított élelmiszerek bármely bevitt szénhidrát glikémiás indexét jelentősen csökkentik a lassított felszívódás miatt. Így segíti az inzulinrezisztensek, cukorbetegek táplálkozását. Sőt! A rostoknak lehet gyulladáscsökkentő hatása is, ami segíthet pl. az izmok regenerációjában és a sporttal kapcsolatos gyulladások csökkentésében.

A magas rosttartalom az egészséges bélflóra alapja mindannyiunk szervezetében. A bélben élő baktériumok szintjét az ún. bifidobaktériumok szabályozzák, melyek hozzájárulnak a kórokozók elleni immuntevékenységhez, segítik a vitaminok előállítását, csökkentik a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét. Sőt, mára az orvostudomány bizonyított tényként kezeli, hogy egyes lactobacilus és bifidobactérium fajok a mentális egészség megőrzésében is komolyan részt vesznek. Ezeknek a hasznos kis bacilusoknak a szaporodásához viszont élelmi rostokra van szüksége.

Praktikus és gyors megoldás

Dr. G. Kiss Orsolya, táplálkozástudományi szakember - Femcafe A doktornő által kidolgozott étrend termékei kifejezetten a rostdús táplálkozást segítik, így azoknak nyújtanak hasznos mindennapi megoldást, akik a folyamatos rohanó életmódjuk mellett tudatosan, egészségesen szeretnének étkezni, de praktikus és gyors megoldást keresnek. „Természetesen nagy számban keresnek fel olyanok, akik fogyni szeretnének, vagy akár inzulinrezisztensek, cukorbetegek, sőt, a menopauza hatása miatt plusz kilókat felszedők, akik kipróbáltak már sokféle diétát, de valami miatt kudarcba fulladt a próbálkozásuk.” Orsolya vallja, hogy az önsanyargatás nem vezet sikerhez, attól, hogy valami egészséges, még lehet nagyon finom is. A DotsDiet család termékei - a kollagénes termékek kivételével – vegán élelmiszerek és szigorúbb diétába is beilleszthetők, laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják őket.

„Abban hiszek, hogy a jól megválasztott étrend hosszú távon, életmóddá alakítva tartható és egészséges. Orvosként, szakemberként határozott célom a lakosság szemét felnyitni, tanítani a helyes életvitel alapelveit. Nem kell szélsőséges szigorban gondolkodni, ez sokkal egyszerűbb: köretként egyél inkább savanyúságot, fermentált zöldségeket, salátát; kerüld a péksütiket, a magas cukortartalmú vagy feldolgozott élelmiszereket; igyál sok folyadékot és fogyassz sok rostot! És nem utolsó sorban mozogj rendszeresen és aludj jól!” – tanácsolja a doktornő.

Oldalak

Egészség
Utazás
Hetven éve, 1954. május 30-án történt Magyarország legsúlyosabb vízi tömegszerencsétlensége: Balatonfüreden 23 ember vesztette életét, amikor a gyermeknapon felborult a Pajtás gőzös. A tragédiát...
Sztárok
Csak ősszel tér vissza a színpadra a neves magyar énekesnő, Keresztes Ildikó. Az 59 éves híresség a Nők Lapjának árulta el, hogy nemrégiben daganatot találtak az agyában, s egy műtéten is átesett.
Sztárok
A legendás színész-rendező 40 év után új filmben szerepel: a Nemzeti Film Intézet támogatásával készülő A királytalálkozóban Szilézia idős fejedelmét formálja meg.