Kiderült a szomorú igazság: Nem mutatunk jó példát a gyerekeknek

Még a saját csemetéinknek sem.

Túl sokat kütyüznek a mai gyerekek?

500 szülőt kérdeztek meg

A Vodafone egy kutatás keretén belül megvizsgálta a digitális eszközhasználati szokásokat a magyar családok körében. A reprezentatív kutatásban 500 szülő véleményét kérdezték meg a 6-14 éves és a 15-18 éves korosztály digitális eszközhasználatával kapcsolatban. A kérdések többek között azt vizsgálták, hogy a szülők mit gondolnak gyermekük digitális tartalomfogyasztásáról, felvetettek továbbá a szabályozásra és fejlesztésre, valamint az internet veszélyeire vonatkozó kérdéseket. Ezen kívül olyan témákban is megkérdezték a szülők véleményét, mint a digitális eszközhasználat és az iskolai teljesítmény kapcsolata.

Rengetegszer halljuk az idősebb generációktól, hogy a mai fiatalok mást sem csinálnak, csak nyomkodják a telefonjukat, bámulják a monitort. De vajon milyen hatással van ez a családok belső dinamikájára és a szülők mennyire felügyelik gyerekeik mobil- vagy számítógéphasználatát? Egy friss kutatás készült magyarországon, amely a családok digitális eszközhasználati szokásait vizsgálta. Az eredményekből kiderült, hogy az általános iskolást nevelő családok 44%-ánál vannak kütyüzésre vonatkozó szabályok, amelyeket mindenki betart, és a családok 2/3-ánál tudatosan szerveznek a szülők közös programokat annak érdekében, hogy a gyerekek ne üljenek túl sokat a gép előtt.

A magyar szülők többsége felismerte, hogy felelős azért, mennyi időt töltenek gyermekeik a képernyők előtt, és 76%-uk szabályozza a képernyők előtt tölthető időt. A kisebb gyereket nevelő szülők ötöde érzi úgy, hogy nem mutat jó példát, mert sokat kütyüzik, sokat Facebookozik ő maga is, sőt, a szülők negyede elismeri, hogy esetenként ők maguk adják a kütyüt a gyerekek kezébe azért, hogy lefoglalják. A gyerekek minőségi időtöltésével kapcsolatban a kutatás igazolta, hogy akinek különórái vannak, azok kevesebb időt töltenek telefonozással.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!