Sütőben sült velőscsont petrezselymes citromsalsával - Forró pirítóssal az igazi

A finom, puha belsejű, zsírosan a pirítósra csorgó velős csontról sokan nem tudják, hogy nem csak levesben készülhet mennyeire. Egy szimpla 10 perces sütés alatt is olyan reggelit rittyenthetünk a családnak, hogy mind a tíz ujjukat megnyalják!

Hozzávalók

  • 4 velőcsont
  • 4 szelet pirítós
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fél citrom leve
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés

A sütőben sült velőcsontnak két aranyszabálya van: a sütőnek tényleg forrónak, 220 fokosnak kell lennie, valamint a csontokat csak akkor rakjuk be a sütőbe, ha már szobahőmérsékletűek. A velőscsont alsó felét, ami a sütőtálcához ér, vastagon nyomkodjuk bele sóba, hogy ne szökjön ki belőle a velő sütés közben. A tetejét is sózzuk, borsozzuk, majd nagyjából 10-12 perc alatt süssük készre. Ha már elválik a csonttól és nem rózsaszín a velő, akkor van készen. Ha túlsütjük, egyszerűen elpárolog a csontból, így figyeljük a sütés közben. A megpirított kenyeret alaposan dörzsöljük be fokhagymával. A lilahagymát szeljük finomra, a petrezselymet vágjuk kicsire, majd locsoljuk meg a keveréket citromlével.
Az elkészült velőscsontot forrón tálaljuk és ne sajnáljuk a salsát tőle, mert a fokhagymás kenyér és a salsa fogják megkönnyíteni ennek a nehéz, tartalmas ételnek az ízét.

Fotó: dianeyoon.files.wordpress.com

Oldalak

Sztárok
A szókimondó stílusáról ismert magyar híresség most az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb magyar tévésorozatát pécézte ki magának.
Utazás
Ha imádod a hamisítatlan mediterrán hangulatot, az autentikus természeti környezetet, a történelmet és a tengerpartot, akkor számodra gyerekjáték lesz a megfejtés!
Lifestyle
Sokan nem is tudják, de egy ártalmatlannak tűnő szokással gyakorlatilag megágyaznak a penésznek a fürdőszobában - ha te is gyakran elköveted ezt a hibát, akkor itt az ideje, hogy változtass a bevett...