Sütőben sült velőscsont petrezselymes citromsalsával - Forró pirítóssal az igazi
A finom, puha belsejű, zsírosan a pirítósra csorgó velős csontról sokan nem tudják, hogy nem csak levesben készülhet mennyeire. Egy szimpla 10 perces sütés alatt is olyan reggelit rittyenthetünk a családnak, hogy mind a tíz ujjukat megnyalják!
Hozzávalók
- 4 velőcsont
- 4 szelet pirítós
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fél citrom leve
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 fokhagyma
- só, bors
Elkészítés
A sütőben sült velőcsontnak két aranyszabálya van: a sütőnek tényleg forrónak, 220 fokosnak kell lennie, valamint a csontokat csak akkor rakjuk be a sütőbe, ha már szobahőmérsékletűek. A velőscsont alsó felét, ami a sütőtálcához ér, vastagon nyomkodjuk bele sóba, hogy ne szökjön ki belőle a velő sütés közben. A tetejét is sózzuk, borsozzuk, majd nagyjából 10-12 perc alatt süssük készre. Ha már elválik a csonttól és nem rózsaszín a velő, akkor van készen. Ha túlsütjük, egyszerűen elpárolog a csontból, így figyeljük a sütés közben. A megpirított kenyeret alaposan dörzsöljük be fokhagymával. A lilahagymát szeljük finomra, a petrezselymet vágjuk kicsire, majd locsoljuk meg a keveréket citromlével.
Az elkészült velőscsontot forrón tálaljuk és ne sajnáljuk a salsát tőle, mert a fokhagymás kenyér és a salsa fogják megkönnyíteni ennek a nehéz, tartalmas ételnek az ízét.