Lifestyle

Kíváncsi vagy, milyen lenne az atomháború? Vérfagyasztó szimulációt készítettek róla

A szimuláció elkészítéséhez a jelenleg bevetésre kész nukleáris fegyverekről, azok hatásfokáról és az egyes lehetséges célpontokról szóló kiterjedt adatsorokat használták fel.

Mi történne, ha kitörne a nukleáris háború?

A Princeton Egyetem biztonsági kara (SGS) új szimulációt dolgozott ki az Egyesült Államok és Oroszország közötti eszkalálódó háborúra, amely realisztikus nukleáris erőviszonyokat, célpontokat és halálos áldozatokra vonatkozó számításokat mutat be – írja a hirado.hu. A projekt célja, hogy megmutassa, mit okozna egy esetleges amerikai-orosz nukleáris háború. A becslések szerint csupán a konfliktus első néhány órájában több mint 90 millió halott és sebesült lenne.

Az atomháború kockázata drámaian megnőtt az elmúlt két évben, mivel az Egyesült Államok és Oroszország felhagyott a régóta fennálló nukleáris fegyverzet-ellenőrzési szerződésekkel, új típusú nukleáris fegyverek kifejlesztésébe kezdett, és kiterjesztette azokat a körülményeket, amelyek között nukleáris fegyvereket vethet be” – írja oldalán az SGS.

A négyperces audiovizuális anyag az amerikai és orosz haderő jelenlegi helyzetéről, a nukleáris haditervekről és az atomfegyverek célpontjairól szóló független értékeléseken alapul. A szimuláció elkészítéséhez a jelenleg bevetésre kész nukleáris fegyverekről, azok hatásfokáról és az egyes lehetséges célpontokról szóló kiterjedt adatsorokat használták fel. A hadrendet is megbecsülték, vagyis kiszámították, hogy a háború egyes fázisaiban, mely fegyverek, milyen célpontokra, milyen sorrendben irányulnának, ezzel bemutatva a nukleáris konfliktus alakulását a taktikai, a stratégiai és a városokat célzó fázisokon keresztül.

A NUKEMAP adatai alapján meghatározásra kerültek a konfliktus egyes fázisaiban bekövetkező azonnali halálesetek és veszteségek is. Minden halálos áldozatszámbecslés az atomrobbanások okozta akut halálesetekre korlátozódik, de a nukleáris csapadék és az egyéb hosszú távú hatások okozta halálesetek jelentősen megnövelnék ezeket a számokat” – emelték ki a szerzők.

A szimulációt Alex Wellerstein, Tamara Patton, Moritz Kütt és Alex Glaser dolgozta ki Bruce Blair, Sharon Weiner és Zia Mian segítségével. A hangot Jeff Snyder szerezte.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin és a Kreml szóvivője a CNN-nek adott interjút, a beszélgetés során pedig az is szóba került, hogy milyen esetben döntene az atomtámadás mellett Oroszország első embere.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Az idei táskatrendek gyönyörűek, időtállók, és szinte minden szettedhez illeni fognak! Ha nagy táskakeresésben vagy, akkor most segítünk kiválasztani a legmenőbbeket a hatalmas kínálatból.
Lifestyle
A Bak ma a kívánt irányba terelheti az anyagi helyzetét. Napi horoszkóp!
Sztárok