Tudtad? Ezért látunk élesebben, amikor hunyorítunk

Amennyiben a szemed már nem tökéletes, bizonyára te is felfigyeltél a jelenségre. De vajon mi lehet az oka?

Így működik az emberi látás

A látásproblémákkal küzdők körében gyakori élménynek számít, hogy jóval élesebben, tisztábban látnak, ha hunyorognak. De vajon minek köszönhető ez a jelenség? Mi áll a hátterében?

A látványról visszaverődő fény a szemlencsén keresztül jut be a szemünkbe, ami összegyűjti, valamint a retinára küldi a sugarakat. Ezután a fotoreceptorok, a pálcikák, valamint a csapok formálják az emberi agy által dekódolható jelekké a fényt, s ezek a jelek aztán a látóidegen keresztül jutnak el a központi idegrendszerbe. Leegyszerűsítve ezt nevezzük látásnak.

Amennyiben felváltva koncentrálunk közelebbi, valamint távolabbi dolgokra, a szemlencse eredendő rugalmasságát kihasználva változtatja az alakját, így aztán a tér különböző pontjairól érkező fénysugarak közül az épp szükségeseket gyűjti össze a megfelelő helyre. A szemlencse rugalmasságának azonban megvannak a maga határai, és ha nem sikerül megfelelő módon fókuszálni a fényt, a végeredmény, vagyis a látás minősége sem lesz kielégítő. Ekkor szoktunk elkezdeni hunyorogni. Mi történik ezután?

Fotó: 123rf

Lapozz és megtudod!

Oldalak

  • 1
  • 2