Fashion&Beauty

Hogyan zajlik valójában a bőr öregedése?

Éveink múlásával bőrünk öregszik, és regenerációs képessége is egyre csökken. De mi történik egész pontosan? Ha tisztában vagyunk a folyamattal, tehetünk ellene.

Tabuk nélkül - Dr. Solymosi Ágnessel

Esztétikai rovatunkat az a mindennapi igény hívta életre, hogy mi, nők szeretnénk minél tovább jól kinézni és ennek érdekében meg is teszünk mindent. Viszont, ha megkérdezik, mi a titok, a többség nem vállalja fel, hogy a harmincas évek közepétől bizony sokkal többet ér egy megfelelő kezelés, mintha kizárólag drága krémektől várnánk a megoldást. Ha velünk tartotok, mostantól tabuk nélkül beszélünk azokról a kezelésekről, amelyek valóban segítik megőrizni fiatalkori vonásainkat és amelyeket ma már a nők jelentős hányada igénybe is vesz. Ismerjétek meg a hosszan tartó fiatalság valódi titkait Dr. Solymosi Ágnestől, a G1 Intézet bőrgyógyász-kozmetológusától, aki a Femcafe szakértőjeként mostantól két hetente jelentkezik írásaival. És ne mondjuk azt többé egymásnak, hogy "oh, fogalmam sincs, mi az a hyaluron sav" és csak "hollywoodi sztárok kapcsán hallottam eddig a botoxról". Mert ez egyszerűen nem igaz. Bővebben itt olvashatsz Dr. Solymosi Ágnesről.

"Ha mindenki egyforma lenne, megszűnne a szépség."

(Charles Darwin)

Mitől rugalmas a bőrünk?

Bőrünk rugalmasságát a felhám alatti, irhának hívott rétegben lévő elasztikus fehérjék és a kollagén biztosítják. A kollagén rostjai – a legkülönbözőbb külső és belső hatásokra – folyamatosan gyengülnek, szakadoznak. A sejtek kollagéntermelő képessége pedig az idő múlásával lényegesen csökken, ötvenes, hatvanas éveink felé akár teljesen le is állhat. Ráadásul, egy kollagénbontó enzim (a mátrix metalloproteáz) aktivitása is megnő a bőrben, az UV-sugárzás hatására. Az idős kor kezdetére kollagén állományunk akár 60%-át is elveszíthetjük. Ezek a folyamatok már huszonévesen elkezdődnek, melyekkel bőrünk rugalmasságából, feszességéből jelentősen veszíthet.

Hogyan változik a bőrszínünk?

Ezzel párhuzamosan a bőr egyre kevesebb faggyút is termel, illetve folyamatosan csökken a hyaluronsav termelődése is, amely a kötőszövet vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért felelős. Mindennek következtében a bőr szárazabb lesz, elszíneződések jelennek meg rajta. A fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen arcszín. A korábban sokat napozó vagy rendszeresen szoláriumozókon a fénykárosodás okozta pigmenteltérések igen kifejezettek lehetnek.

Így alakulnak ki a ráncok

Mindezek ráncok kialakulásához is vezetnek. Ennek további oka egyszerűen az igénybevétel, vagyis az arcizmok ismétlődő összehúzódásai, például a mosoly. Környezeti tényezők is gyorsíthatják a ráncosodást: a túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás, a légszennyezés, sőt, a stressz is, amelyek szabadgyökök képződéséhez vezetnek a bőrben, és sejtkárosodást okoznak.

Mire számíthatunk?

Abban, hogy kinek mennyire ráncosodik a bőre, természetesen nagy szerepe van a génállománynak és a környezeti hatásoknak, azonban felvázolható egy átlagos „ráncosodási menetrend” az életkor függvényében.

20+ ebben a korban a bőr többnyire feszes, üde, puha és selymes, de már 25 éves kor körül elkezdődhet a bőr természetes öregedési folyamata.

30+ csökken a bőr nedvességtartalma és vízmegkötő képessége, továbbá egyre kevesebb kollagén, elasztin és faggyú termelődik a kötőszövetben. Bőrünk kezdi elveszíteni a rugalmasságát, egyre szárazabbá és fénytelenebbé válik.

40+ tovább csökken a bőr víz- és zsírtartalma, valamint a kollagén termelése, bőrünk egyre szárazabb és ráncosabb lesz.

50+ a ráncok mélyülnek, a bőr vékonyodni kezd, romlik a védekezőképessége, ezért petyhüdtség, bőrszárazság tapasztalható. Kezdenek megjelenni a pigmentfoltok is.

60+ a ráncok egyre mélyebbek, a bőr vékony, pergamenszerű lesz, szaporodnak a pigmentfoltok, lassabban gyógyulnak a sérülések.

Jó hír, hogy tehetünk az öregedés ellen!

Megfelelően ápolva, gondozva bőrünket, csökkenthetjük, késleltethetjük öregedését és annak következményeit, már huszonéves kortól. Érdemes akár bőrgyógyász, kozmetológus szakorvoshoz is fordulnunk, aki a kornak, a célnak és bőrünknek személyre szabott, biztonságos és hatékony bőrfiatalító kezeléseket tud ajánlani.

fotó: 123.rf

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
A 28 éves fitnesz influenszer élete legkínosabb pillanatáról rántotta le a leplet - ennél rosszabbat tényleg nehéz elképzelni.
Lifestyle
Szeretek a szavakkal játszani, és ahogy leírtam ezt a címet, feltűnt, hogy az el-altatniban benne van, hogy el. Tőlünk el, vagyis a távolítás. A fel-tölteniben pedig az emelés, akár a felemelés a...
Lifestyle
A gyerekek néha mondanak furcsa dolgokat, de ha ilyesmit hallanánk tőlük, biztosan mi is kifutnánk a világból. Íme 9 sokat sejtető, mégis hátborzongató mondat, amit gyerekek a szüleinknek mondtak.