Bűnös élvezet vagy igazi szupertáplálék? Jótékonyan hathat a szervezetünkre ez az édesség
Mogyorós, epres, töltött – a legtöbb embernek mindegy, csak csokoládé legyen. Azokat az eredményeket azonban, amelyeket egy 12 évig tartó, 21 ezer ember részvételével zajló kutatás után hoztak nyilvánosságra, nem csak a csokirajongók fogják üdvözölni. A szakemberek szerint ez a sokak által kedvelt édesség csökkenti a szívroham esélyét, növeli a koncentrációképességet, fiatalít, és az immunrendszert is erősíti. Részletek a cikkben!
Egészséges élvezet
A DailyMail tette közzé annak a 12 évig tartó vizsgálatnak az eredményét, amely során megnézték, hogyan hat a csokoládé rendszeres fogyasztása a kutatásban részt vevő 21 ezer emberre. Az eredmények alapján a csoki igazi szupertáplálék, nem csak bűnös élvezet!
A cikk szerint az ok elsősorban az antioxidánsokban keresendő, amikben az étcsokoládé, valamint a kakaópor is bővelkedik. Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket az oxidációtól, a szabad gyökök káros hatásaitól, és védelmezi, aktivizálja a jó géneket. Az antioxidáns vegyületek közül a csoki többek között polifenolban és flavonoidokban gazdag: előbbi hatástalanítja a szervezetbe került káros vegyületeket, utóbbi pedig vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal bír.
„Amikor a csokoládét bemutatták a 16. században, elsősorban egészségügyi hatásai miatt fogyasztották, nem azért, mert finom. Főleg a köhögés csillapítására használták” – mondta el az egyik kutató.