Egészség

Te is észlelted már magadon? Nem is hinnéd, pedig a demencia jele lehet ez a hétköznapinak tűnő panasz

A demencia sajnos kiváltképp nehezen azonosítható betegség. Van azonban egy aggasztó tünet, mely már idejekorán jelezheti a kialakulóban lévő kórt.

Hazánkban is több száz ezer embert érint

A demencia, vagyis a magasabb kognitív funkciók (emlékezet, gondolkodás, tájékozódás, megértés stb.) károsodásával járó tünetegyüttes Magyarországon hozzávetőleg 200 ezer ember életét keseríti meg. Különösen elkeserítő, hogy a 65 évnél idősebb páciensek esetében az átlagos várható túlélés mindössze 8 esztendő, 90 év felett pedig csupán 3 esztendő. A helyzetet nehezíti, hogy a betegség - különösen korai stádiumban - rendkívül nehezen detektálható. Dr. Ahmad Khundakar, a téma szakértője nemrég elárulta: van egy aggasztó tünet, mely már idejekorán jelezheti a kialakulóban lévő kórt.

A nyelési nehézségről (dysphagia) van szó, ami főleg télen, meghűlés, torokfájás következtében jelentkező panasz, és az esetek többségében ártalmatlannak tűnik, de olykor a demencia kezdeti jele is lehet.
Kattints a további képekért!

Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Sztárok
Apák napja alkalmából Katalin megosztott egy friss fotót, ahol Vilmos látható három gyermeke társaságában, ám a kép sokkal többet üzen, mint azt egyesek gondolnák.
Lifestyle
Szakértői tippek a fájdalmas napégés enyhítésére és a hámlás megelőzésére.
Lifestyle
A Kos megdöbbentő felismerést tesz. Napi horoszkóp!