Fashion&Beauty

Lehidalsz az igazságtól: valójában ezért van ellentétes oldalon a gomb a férfi és a női ruhákon

Ha jól megfigyeled a férfi és a női ingeket, magad is láthatod, hogy nem pusztán a szabásukban térnek el egymástól, de abban is, hogy a férfiaknál a gombok a jobb, a nőknél pedig a bal oldalon találhatók. De vajon milyen történelmi okokra vezethető vissza ez az eltérés?

Egy több évszázados szokás, melynek eredetét még most is homály fedi

Jóllehet már a bronzkorban megjelentek, az első gombok inkább díszítő szerepet töltöttek be, és csak a 13. századtól kezdve váltak a ruhák elengedetetlen tartozékaivá Európában. Nehéz volna pontosan megmondani, hogy a férfi ingek esetében miért a jobb, s a női ingeknél miért a bal oldalra kerültek a gombok, de az elmúlt évtizedek során megannyi érdekes és inspiráló magyarázatkísérlet született.

A férfiak esetében felmerült például, hogy a fegyverhasználat miatt díszítik felsőruházatuk jobb oldalát a gombok. Gondoljunk csak bele: évszázadokkal ezelőtt nem volt mellékes, hogy a vagyonosabb férfiak (a gombok eleinte az ő öltözékeiken jelentek meg) melyik kezükkel tudják gyorsabban lecsatolni a felöltőt harc esetén. Mivel a jobbkezesek évszázadokkal ezelőtt is túlnyomó többségben voltak, és a férfiak zöme a fegyverforgatáshoz is ezt a kezét használta, ésszerűnek tűnhetett, hogy a ruhák tervezői a gombok helyzetét a szababon maradó bal kézhez szabják. Lapozz tovább, ez még csupán az ízelítő volt! Galériánkban felfedjük a teljes igazságot!

A férfiak esetében zömmel a harchoz, a fegyverforgatáshoz kapcsolódó magyarázatokra bukkanhatunk. De mi a helyzet a női ruhadarabokkal? Nos, a vagyonosabb nőket hajdanán szobalányok öltöztették, és számukra egyszerűbbnek és praktikusabbnak tűnt, ha a felső ruházatok bal oldalán helyezkednek el a gombok. Ez az egyik, de korántsem az egyetlen elfogadott magyarázat.
Kattints a további képekért!

Hiába az óvatosság, pár mosás után neked is elkezdenek fakulni a gyönyörű, színes ruhadarabjaid? Mutatjuk, hol a hiba.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Fashion&Beauty
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.