Így tudod felismerni a szívrohamot: az újraélesztéssel életet is menthetsz

A szívroham jöhet a semmiből, de akadnak jelei is. Ha veled, vagy valakivel ez történik, akkor nem szabad pánikba esned.

Nem szabad megijedned az újraélesztéstől

A szívroham, vagy más néven miokardiális infarktus, akkor következik be, amikor a szívizom egy részének vérellátása hirtelen megszakad. Ez a szívizom károsodásához vagy elhalásához vezethet.

A szívroham tünetei változatosak lehetnek, de vannak bizonyos jelek, amelyek gyakran előfordulnak. A legjellemzőbb a mellkasi fájdalom, ami a mellkas közepén vagy bal oldalán érezhető nyomás, szorítás, teltségérzet formájában jelentkezhet.

A fájdalom kisugározhat a karokba (általában a bal karba), a vállba, a nyakba, az állkapocsba, a hátba vagy a hasba. Ha beteg elájult, akkor meg kell kezdenünk az újraélesztést. A galériánkban megmutatjuk, mit kell tenned!

A szívroham nem mindig jelentkezik klasszikus tünetekkel, mint a mellkasi fájdalom, vagy a légszomj. Akadnak esetek, amikor a beteg azonnal elájul.
Kattints a további képekért!

Sajnos mindenki életében eljöhet az a pont, amikor mentőt kell hívnia. Aki már tárcsázta a 112-őt, azért annak is érdemes megnéznie, mire érdemes figyelni a hívás közben.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Lifestyle
Alaposan átgondolják a magyarok, hogy milyen péktermékeket tesznek a kosarukba. Akárhogy szeretnénk, a kenyér, és sokak kedvence, a zsemle árában nem lesz érzékelhető a változás pozitív irányban.
Lifestyle
Ahogy az egészséges táplálkozás egyre inkább a reflektorfényebe kerül, úgy kezdenek egyre többen odafigyelni a mértékletes cukorfogyasztásra. De vajon mennyi is az ideális mennyiség?
Lifestyle
Fantasztikusan működő ösztönökre, átlagon felüli intelligenciára, páratlan gyorsaságra és tökéletes megfigyelőképességre lesz szükséged a sikerhez.