„Mindig is szerettem pimaszkodni” - interjú Benk Dénessel

Nem ritka, hogy az éjszaka közepén tör rá az ihlet: olyankor felkel, hogy azonnal leírja a késői órán bevillant gondolatokat. Elhivatott nevettetőként munkaköri kötelességének érzi, hogy reagáljon a világ változásaira. Úgy véli, a jó humorista is holtig tanul. Imád ötletelni, ha jó témára lel, az megsokszorozza az energiáit. Kikapcsolódásképpen pedig szenvedélyesen rója a kilométereket. Benk Dénessel beszélgettünk.

Műszaki területről eveztél át a szórakoztatás vizeire, merthogy gépészmérnökből lettél poénművész, hogy a Dumaszínház honlapját idézzem. Az úgy volt, hogy...?

Kisgyerekkoromtól kezdve mindig is a humor bűvöletében éltem, ezzel együtt sokáig nem gondoltam volna, hogy egyszer humoristaként fogom keresni a kenyeremet: A szívem mélyén viszont mindig erre vágytam. Valóban, gépészmérnökként végeztem a gödöllői egyetemen, majd négy évig dolgoztam az eredeti szakmámban, ám több okból sem éreztem jól magam a munkahelyemen. Közben egyre jobban érdekelt a stand-up műfaja, de mivel mindig óvatos játékos voltam, először szerettem volna kipróbálni magam ezen a fronton... Csak miután kezdett beindulni ez a stand-upos vonal, méghozzá egészen jó kilátásokkal, és egyre több fellépésem lett, akkor mertem váltani.

Sokféle produkcióban lépsz fel. Van kedvenced?

Igazából mindegyiket másért szeretem, de a Tabu estünk, például, régóta a szívem csücske. Mindig is szerettem pimaszkodni: már gyerekkoromban sem feltétlenül azzal nevetettem meg a kortársaimat, hogy mindig vicces dolgokat mondtam, hanem sokszor inkább csak pimaszkodtam, és ez persze tetszett a többieknek. A Tabu estünk egy izgalmas kaland, merthogy ott úgymond kényes témákat feszegetünk. Ez egy érdekes játék, mert gyakorlatilag bármi szóba kerülhet, a vallástól kezdve, a melegeken, vagy az etnikai kérdéseken át a szexig, a halálig, vagy éppen a hajléktalanokig. Humoristakánt nem értek egyet azzal, hogy vannak témák, amikkel nem szabad viccelni: szerintem mindennel szabad, csak nem mindegy, hogy hogyan, milyen stílusban tálaljuk a mondanivalónkat. A Tabu esten mi elsősorban a sztereotípiákat szeretnénk lerombolni, anélkül hogy bárkit megbántanánk ezzel. Úgy tűnik, a közönség abszolút nyitott és vevő az efféle „szabadszájúságra”.

Lapozz, az interjú még folytatódik!

Oldalak

Sztárok
80 évvel ezelőtt született hazánk egyik legnépszerűbb és legtragikusabb sorsú előadóművésze, Szécsi Pál, akinek hatása mind a mai napig meghatározó a magyar könnyűzenében.
Sztárok
A walesi herceg felesége teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől a hasi műtétjét követő időszakban. Azóta ugyan napvilágot látott róla néhány fotó, ám ezek eredetiségét rendre megkérdőjelezte a...
Utazás
Szinte teljesen biztosak vagyunk benne, hogy te magad is jártál már a szóban forgó szigeten.