Íme az igaz történet: róluk mintázták a Csernobil sorozat szereplőit

Fotókon a hús-vér emberek, akiket az atomkatasztrófát bemutató sorozatban megformálnak a színészek.

Már most az év sorozata

2019 májusában debütált Magyarországon az HBO új minisorozata, a Csernobil, ami az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófa történetét mutatja be, soha eddig nem látott formátumban és mélységben. Az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelméről szóló szériát már most hatalmas érdeklődés övezi világszerte, pedig még csak három részt mutattak be az ötből. A brit-amerikai koprodukció készítői törekedtek arra, hogy nemcsak a látványban, hanem a történet hitelességét illetően is maradandót alkossanak, hogy az utókor biztosan soha ne felejtse el a borzasztó tragédiát. A sorozatban vannak valós és kitalált karakterek is. A legjelentősebb fikciós szereplő Ulana Khomyuk tudós, akit Emily Watson játszik, ő inkább összetett karakter, aki a katasztrófát vizsgáló számos férfit és nőt képviseli. A kulcsszereplők azonban nem kitaláltak, éppen ezért mértani pontossággal alkották meg őket. Csernobil valódi főszereplőinek életéről most többet is megtudhatsz.

Csak akkor olvass tovább, ha nem zavar a SPOILER!

Jared Harris - Valerij Legasov

Valerij Legasov egy köztiszteltnek örvendő fizikus volt, aki a Kuchatov Atomenergia Intézet igazgatóhelyetteseként dolgozott a csernobili katasztrófát elhárító csapat részeként. A történelem főként a csernobili katasztrófát vizsgáló bizottság vezetőjeként emlékszik rá, de egész életében kiemelkedő szovjet tudós volt. 1988. április 27-én találták meg felakasztott holttestét a lakásában, egy nappal azelőtt, hogy a katasztrófa okainak vizsgálatával kapcsolatos eredményeit bejelentette.

Stellan Skarsgard - Boris Shcherbina

Boris Shcherbina szovjet politikus volt, aki 1984-től 1989-ig a Miniszterek Tanácsának alelnöke volt. A csernobili katasztrófa utáni válságkezelésben vett részt. Csernobil nem az egyetlen katasztrófa volt, amellyel pályafutása során találkozott. Hasonló szerepet töltött be az 1988-as örmény földrengést követő munkálatoknál. Shcherbina 1990-ben halt meg Moszkvában.

Paul Ritter - Anatoly Dyatlov

Anatolij Dyatlov a csernobili atomerőmű helyettes főmérnöke és felügyelője volt, amikor egy kísérlete az 1986-os nukleáris-katasztrófához vezetett. Anatolijnak sikerült túlélnie, annak ellenére, hogy magas sugárterhelésnek voltak kitéve csapatával. 1987-ben azonban a katasztrófában való részvétele miatt bűnösnek találták és tíz év börtönbüntetésre ítélték. Öt év múlva amnesztiát kapott, majd ezt követően kiengedték. Anatolij később egy könyvet írt, amelyben azt állította, hogy az atomerőmű rossz kivitelezése volt felelős a tragédiáért, és nem azok, akik ott dolgoztak. 1995-ben halt meg, meglepő módon szívelégtelenségben.

Nagaitis Adam - Vaszilij Ignatenko

Vaszilij Ignatenko egy vezető őrmester tűzoltó volt, aki az első legénység részekét vonult ki a csernobili atomerőmű reaktortetőjére, hogy megkezdjék a katasztrófa elhárítását. Egy szál ingben küldték tüzet oltani, halálos sugárdózist kapott. Két héttel a történtek után a moszkvai kórházban halt meg. Csernobil hősének felesége, Ludmilla letagadta, hogy babát vár, így az utolsó pillanatig mellette lehetett a kórházban. Az asszony még ma is életben van, ám nem kíván nyilatkozni a sajtónak élete tragédiájáról.

David Dencik - Mihail Gorbacsov

A történet egyik legjelentősebb alakja Mihail Gorbacsov, aki a Szovjetunió nyolcadik és utolsó vezetője volt, mielőtt 1991-ben felbomlott volna a kommunista állam. A katasztrófával kapcsolatos késlekedő reakciója miatt rendkívül sokan bírálták; csak 18 nap várakozás után adott ki nyilvános nyilatkozatot, amiben értesítette a világ többi részét a történtekről. Gorbacsov ma 88 éves még mindig aktívan részt vesz az orosz politikai életben, számos alkalommal kifejezte kritikáját Vladimir Putyinnal, Oroszország jelenlegi vezetőjével szemben.

Szinte hihetetlen, de már több mint 30 év eltelt a csernobili atomkatasztrófa óta. 1986. április 26-án a Kijevtől 110, Csernobil városától 18 kilométerre északra, Pripjaty város mellett létesített Lenin atomerőműben kísérletet hajtottak végre. Mivel sem az üzembiztonsági előírásokat, sem az egyéb szabályozásokat nem tartották be, a kísérlet tragédiába torkollt.

Leadfotó: 123rf.com, HBO / Science Photo Library

Oldalak

Szólj hozzá Te is!