Orbán Viktor bejelentette, tervezi-e a kormány Magyarország lezárását

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a kormány legújabb döntéseiről.

Semmit nem lehet kizárni

Orbán Viktor miniszterelnök szokás szerint a Kossuth Rádióban kezdte a péntek reggelt, ahol először arról beszélt, hogy a hétfőn indult oltási akcióhét olyan sikeres – naponta nagyjából 130 ezer oltást adnak be –, hogy azt egy héttel meghosszabbítják, így még a jövő héten is lesz lehetőség előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

A kormányfő a harmadik oltás fontosságáról is beszélt: ezzel erős védettséget lehet kialakítani, és ha elegen veszik fel, úgy idén lehet nagy karácsonyunk. A megoldást is inkább az emlékeztető oltásban látja, mint a további szigorításokban, esetleg lezárásokban – utóbbira azt mondta, az inkább csak lassítás. Biztosat azonban Orbán sem tudott mondani: nem döntik el előre, mit fognak csinálni, de semmit sem lehet kizárni és minden rosszra fel kell készülni – fogalmazott.

A gyerekek oltásával kapcsolatban a miniszterelnök azt az információt adta, kétmillió vakcinát szereztek, ebből az első, 130 ezres vakcinaszállítmány december 20-án érkezik. Arra kéri a szülőket, hogy oltassák be az 5-11 éves gyerekeiket.

Az egészségügy helyzetét tekintve Orbán állítja: az eszközeink megvannak, az ágyak, lélegeztető gépek és vakcinák, orvosságok rendelkezésre állnak, és egyelőre az ember is elég. Emberfeletti munkát végez mindenki, hogy az egészségügy ne omoljon össze – mondta.

A magyarországi járványhelyzeten kívül Orbán Viktor érintette még a menekültek, valamint a rezsi- és adócsökkentés témakörét.

A Központi Statisztikai Hivatal információi szerint 2021 októberében több gyermek jött világra Magyarországon, mint egy évvel korábban. A további adatok azonban jelentősen árnyalják az összképet: túlzott optimizmusra egyelőre még nincs okunk.

Leadfotó: facebook.com/orbanviktor

Oldalak