Egészség

Hogyan éljünk szexuális életet derékfájdalom esetén?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amellyel orvoshoz fordulunk. Az emberek 80%-a szenved élete során legalább egyszer tőle. A kín megkeserítheti életünket, megakadályozhatja hivatásunk gyakorlását, hobbink űzését, a házimunka végzését, a családunkkal, barátainkkal történő foglalatosságokat és gátat vethet az örömteli nemi élet folytatásának is.

Végh Nikola - gyógytornász, fizioterapeuta

A mozgás, a tánc és a sport gyermekkorom óta központi szerepet játszanak az életemben. Aktív, vidám, pörgős életvitel jellemző rám, amelyet a hivatásomnak köszönhetően az egészség, mint fő érték szempontjából is átlátok és gyakorlom is. A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben dolgozom, főként tartásjavítással, gerinc- és lábdeformitásokkal, derék-, csípő-, és térdfájdalommal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel és sportolókkal foglalkozom. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A fájdalom eredete, lokalizációja és intenzitása rendkívül sokféle lehet. A kellemetlen diszkomfort érzettől, a tompa, nyomó jellegű fájdalmon át egészen az elviselhetetlen, égő, késszúrás szerű, hasító, akár alsó végtagba sugárzó fájdalomig terjedhet a derékpanaszok megjelenésének színes skálája. Lehet egyszeri, visszatérő vagy állandó jellegű.

Szabad-e egyáltalán nemi életet élni derékfájdalom esetén?

A szexualitás, az intim együttlétek az ember alapszükségletei közé tartoznak. A szex örömforrás és örömszerzési lehetőség, ápolja a párkapcsolatot, jótékonyan hat a pszichére, erősíti az immunrendszert és olykor felér egy kimerítő edzéssel. Nem utolsó sorban pedig nemzési eszköz, amely életünk része kell, hogy legyen. Így, ha hiba csúszik a rendszerbe, arról beszélni kell, kérdezni kell!

Vannak tabu témák, mint például a szexualitással kapcsolatos kérdések, melyeket orvosunk előtt is szégyellünk feltenni. Az ember azt sem tudja igazán, hogy ortopéd-, reumatológus- vagy nemi kérdésekkel foglalkozó orvoshoz forduljon ezen kényes kérdésekkel: „Szabad-e egyáltalán nemi életet élni derékfájdalom esetén?” „Ha igen, hogyan?”

Akadály vagy segítség a fájdalom? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Neked is eleged van abból, hogy a legyek észrevétlenül bejutnak otthonodba, majd ott zümmögnek minden helyiségben, valamint beszennyezik a konyhapulton hagyott ételeket? Nos, akkor van egy jó hírünk...
Egészség
Az elhízás nem csupán azért rossz, mert kinézetünk teljesen megváltozik tőle, de egészségünkre nézve is rengeteg veszélyt rejthet magában, ha túl sok rajtunk a plusz kiló.
Sztárok
Rosszul indult a szakítás Krausz Gábor és Tóth Gabi között, de sokak szerint a sztárséf inkább már hálás lehet az énekesnőnek, hogy ez az egész így alakult.