Egészség

Akár le is bénulhatsz tőle! 10 meghökkentő tény a hát- és derékfájásról

Napjainkban a hát- és derékfájdalom az egyik legelterjedtebb mozgásszervi panasz - olyan téma, amit nem lehet elégszer elővenni, mert mindig van mit mondani róla. Most összeszedtem 10 tényt a gerinctáji fájdalomról, amit – tapasztalataim szerint – a legtöbben meglepőnek találnak.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A sportolók sincsenek védve

  • Statisztikák szerint világszerte az emberek legalább 70%-a szenved élete során valamilyen nyaki-, háti- vagy deréktáji fájdalomtól – legyen az izom, ízület vagy porckorong eredetű.
  • Egyes esetekben akár bénuláshoz is vezethet a hátfájás! Ez porckorongsérv esetén gyakran hirtelen, gyorsan alakul ki, ilyenkor a műtéti beavatkozás már elkerülhetetlen, sőt, mielőbb szükséges.
  • Fájdalom esetén sokszor a pihentetés többet árt, mint használ. Az izmok ugyanis meggyengülnek és a fájdalomtól merevvé válnak, ami csak ront a helyzeten. Ami segíthet az a speciális mozgásterápia, gyógytorna.

  • A kerti vagy egyéb fizikai munka nem minősül elégséges tornának, mozgásnak. Az ismétlődő, monoton mozdulatsorok állandóan ugyanazokat az izmokat és ízületeket terhelik, így ezeket túlterheljük és fájdalmas panaszok kialakulása lehet a vége. Ilyen munkákat végzők mindig figyeljenek az egyenletes terhelésre, és a rendszeres sportra vagy tornára a fizikai munka mellett.
  • Aki izmos háttal és felsőtesttel rendelkezik, élsportoló vagy rendszeresen konditerembe jár, annak is lehetnek izom eredetű gerincpanaszai. A konditerem és az edzés ugyanis csak az úgynevezett „nagyizmokat” erősíti, a mély hátizmokra nincs hatással. Pedig ezek a mélyizmok felelnek a gerincoszlop stabilitásáért, ami ha felborul, komoly fájdalmat tud okozni.

Csontkovács vagy ortopéd szakorvos? Lapozz!

Fotó: 123rf.hu

Oldalak

Egészség
Home&Design
Elsőre furcsa és kissé feleslegesnek ható trend ütötte fel a fejét a lakberendezés területén.
Lifestyle
Ezek a tettek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis pozitív irányba változhat az életed általuk.
Fashion&Beauty
Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz...