Egészség

Az emberre is veszélyesek az állatokon lévő élősködők - Ezeket a betegségeket terjeszthetik

A hazai kutyák negyedét nem kezelik bolhafertőzés esetén sem, a macskák kevesebb mint fele kap csak egész éves védelmet kullancsok és bolhák ellen - derül ki egy friss kutatásból.

Sokan nem védik és nem kezelik az állatot

A kutatás egy állatgyógyászati vállalat megbízásából készült. Többek között arra voltak kíváncsiak, a gazdik mennyire törődnek a kedvenceiket fenyegető élősködőkkel, illetve hogy tisztában vannak-e vele: a bolhák, kullancsok és szúnyogok az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Kiderült, hogy a megkérdezett kutyatartók negyede egyáltalán nem kezeli kutyáját, ha kedvencén bolhafertőzést észlel. A válaszadó macskatartók 15 százaléka nem védi cicáját a bolháktól, a kullancsok elleni védelemről pedig közel negyedük soha nem gondoskodik. 16 százalékuk ráadásul – tévesen – úgy véli, a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti a bolhafertőzés veszélye. Mindössze 40 százalékuk védi egész éven át kedvencét kullancs és bolha ellen. Mindez különösen veszélyes annak fényében, hogy saját bevallásuk szerint a macskatartók több mint kétharmada már talált élősködőt kedvencén: 33 százalékuk bolhát, 22 százalékuk kullancsot, 18 százalékuk pedig már mindkettőt.

Kevesen vannak tisztában az emberre is veszélyes betegségekkel

Mindössze a válaszadók 10%-a volt tisztában azzal, hogy az ún. macskakarmolási betegség (bartonellózis), a galandférgesség, a kampós- és orsósférgesség vagy a vérzéses kullancsláz mind olyan, az emberre is veszélyt jelentő betegségek, amelyeket a bolhák, a kullancsok és a házi kedvencek együtt terjeszthetnek.

„A macskakarmolási betegség szövődményes esetben szívbelhártyagyulladással, tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással járhat, a kisgyerekekre nézve különösen veszélyes fonálféreggel pedig egyszerű simogatás útján is megfertőződhetünk, amennyiben a parazita petéi a bőrre kerülnek, elmarad a kézmosás, és a szájon át a szervezetbe jutnak. A kutyák, macskák által terjesztett élősködők közül az ember tüdejébe, májába vagy akár agyába befészkelő galandférgek jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezek szintén veszélyt jelentenek, ha fertőzött állat simogatását követően nem mosunk kezet” – hívja fel a figyelmet az MSD Animal Health szakértője.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Pets4Homes

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Egészség
Bár az ecetes és a citromos víz rendkívül népszerű a diétázók körében, jobb elővigyázatosan és óvatosan fogyasztani ezeket az italokat, ugyanis nagy veszélyeket tartogathatnak egészségünkre nézve.
Sztárok
Apák napja alkalmából Katalin megosztott egy friss fotót, ahol Vilmos látható három gyermeke társaságában, ám a kép sokkal többet üzen, mint azt egyesek gondolnák.
Lifestyle
Szakértői tippek a fájdalmas napégés enyhítésére és a hámlás megelőzésére.