Utazás

Külföldre mész nyaralni? Ennyi borravalót illik adni az európai országokban

A COVID-19 járvány óta sok minden megváltozott az utazási szektorban, és a turisták egyik fő kérdése most az: Mennyi borravalót kell adni külföldön?

Mennyi az annyi?

Nemrég beszámoltunk róla, hogy mit is takar a szervízdíj a magyar éttermeknél, és ilyenkor illik-e borravalót adni. Most, hogy elkezdődött a nyaralási szezon, utánajártunk, hogy mi a helyzet akkor, ha külföldre utazunk, és nem tudjuk, mennyi borravalót illik adni a helyi szolgáltatóknak. Több Európában élő utazási szakember szerint a borravalóval kapcsolatban nincs semmilyen kötelezettségünk, és hogy mennyit adunk, az sok esetben a személyes megítélésünkön múlik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy függetlenül attól, hogy hány eurót hagyunk ott, a legfontosabb, hogy a felszolgálókkal és a vendéglátásban dolgozókkal udvariasan bánjunk. A galériára kattintva most lerántjuk a leplet a nagy borravalókérdésről, és mutatjuk, hogy melyik európai országban mennyit szokás adni!

1. Olaszország A szervízdíj (servizio) általában benne van az összegben, és a számlán fel van tüntetve. Ha nincs szervízdíj, akkor 10-15% borravaló elegendő. Egy borravaló (coperto) is feltüntethető, de az általában nem a felszolgálóknak jár. A szállodákban a csomagok után körülbelül két eurót érdemes adni, a takarításért pedig éjszakánként egy euró borravaló a megfelelő. Taxik esetén nem szükséges borravalót adni, de szokás a sofőrnek aprót hagyni. Idegenvezetők esetében a borravaló változó, de az átlag 10% körül van.
Kattints a további képekért!

Lead kép: 123rf, forrás: Travel + Leisure, Croatiaweek

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Sztárok
Egy szakértő szerint Meghan Markle és Harry herceg számára nagyon fontos, hogy fenntartsanak olyan királyi családi hagyományokat, amelyek gyermekeik, Archie és Lilibet érdekeit szolgálják.
Lifestyle
A nyár közeledtével mindig többekben merül fel a vágy, hogy egy kis testmozgással előcsalogassák addig elrejtett hasizmaikat. A legjobb pedig, hogy nem is kell túlzottan megerőltetned magad ehhez!
Lifestyle
A szúnyogok csapkodása helyett inkább ültess és hagyd, hogy a növények végezzék el munkát helyetted!