Itt a válasz arra, miért van a baseball sapka tetején gomb

Ha valaha is elgondolkoztál már azon, miért van a legtöbb baseball sapka tetején egy kis gomb, akkor a legjobb helyen jársz, hogy megtudd a választ!

Amerika nemzeti kalapja

A baseball sapka annyira elterjedt az amerikai kultúrában, hogy "Amerika nemzeti kalapjának" is nevezik. A sportág az Egyesült Államokban született 1800 körül, és a legkorábbi baseballcsapatok nem hordtak szabványos kalapot. A játékosok szabadon viselhettek bármilyen típusú fejfedőt, hogy a nap ne süssön a szemükbe. Ennek fényében… tudtad, hogy az első baseballsapkák szalmából készültek?

Az évek során persze a baseball sapkák elsősorban gyapjú anyagúak voltak, de divatcélokra pamutból, poliészterből, és szintetikus anyagok keverékéből is, sőt bőrből is készíthették őket. Sok baseball sapkán lyukak vagy akár hálós panelek is találhatók, amelyek szellőzést biztosítanak viselőjének.

Először az 1860-as években készültek valódi baseball sapkák egy New York-i csapat számára. Az, hogy az adott csapat a Knickerbockers vagy a Brooklyn Excelsiors volt-e, feledésbe merült az idő múlásával, és a két csapat a mai napig azon vitatkozik, hogy ki volt a puha szerkezetű fejfedő úttörője.

A ma ismert sapka a századforduló táján kezdett formát ölteni: az 1890-es években léglyukakat adtak hozzá, és 1901-ben került rá először logó, amikor a Detroit Tigers egy futó narancssárga tigris képét tette fel a sapka elejére. A végleges, megmagasított, merevített formáját az 1940-es évekre érte el.

Kíváncsi vagy arra, hogy lett divat a baseball sapka viselése, és mi az a kis gomb a tetején?

Kattints a galériára!

Ahogy a baseball televíziós közvetítése elősegítette a sport népszerűségét, a rajongók saját kalapokkal támogathatták a csapataikat. A Vogue cikkéből az derül ki, hogy az 1960-as években a mezőgazdasági vállalatok is elkezdték felismerni a reklám- és promóciós sapkákban rejlő lehetőségeket.
Kattints a további képekért!

Azt hihetnénk, a válasz rémesen egyszerű, ám még a nőket is megdöbbentette az igazság.

leadkép: 123rf.com, forrás: spacecoastdaily.com

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...