Utazás

Negyedik századi „csodával” találkozhatunk – Római kori hajó köt ki Budapesten

A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó végigjárja a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

Nem mindennapi élményben lehet részünk

A Duna menti római örökséggel rendelkező településeket járja végig az a negyedik századi őrhajó, amelyik hétfőn köt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnél (BME) – közölte az egyetem az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették. A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna – közölték.

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása.

A hajó augusztus 15-én 11 órakor köt ki a Műegyetem előtt, következő állomása Százhalombatta lesz.

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.