Sztárok

Brutális gyilkosság áldozata lett: mindössze 33 éves volt az imádott énekes, amikor agyonlőtték egy motelben

Sam Cooke óriási tehetség volt, aki a soul zene egyik legnagyobb hatású úttörőjeként írta be magát a történelembe. Számos fantasztikus slágert köszönhetünk neki, ám nem élvezhette sokáig a sikert, ugyanis 33 éves korában meggyilkolták.

Szörnyű, ami vele történt

Sam Cooke 1931. január 22-én látta meg a napvilágot a Mississippi állambeli Clarksdale-ben, ahonnan a család nem sokkal később Chicagóba költözött. Gyerekként kezdett templomi kórusban énekelni, tehetségével pedig hamar kiemelkedett a társai közül – nem is volt kérdés számára, hogy a továbbiakban zenei pályán próbál szerencsét. Önálló pályafutása az ötvenes években indult az elismert Soul Stirres gospel együttesben: az a lemeztársaság készített felvételt velük, amelyik Little Richarddal is dolgozott, így előre borítékolható volt, hogy a hírnév őket sem kerüli el. Cooke neve szép lassan egyre ismertebbé vált a szakmában, ő maga pedig rengeteg rajongóra tett szert, akik imádták a szerzeményeit – 1957 és 1964 között 29 dala került fel az amerikai Top 40-es slágerlistára. Egy szörnyű tragédia azonban örökre megváltoztatott mindent…

Cooke az ötvenes évek közepétől a popzene felé orientálódott, s már 1957-ben megjelent You Send Me című nagy sikerű dala – bátyja szerzeménye -, amellyel első lett a kislemezlistán, és hat hónapon át az élen maradt. Ezután ontotta a sikereket, negyvennél több dala került a kislemezek százas listájára, köztük az Only Sixteen, az I Love You For Sentimental Reasons, az Everybody Loves To Cha, Cha, Cha, a Wonderful World és a Cupid.
Kattints a további képekért!

A Nobel-díjas francia író, Albert Camus a huszadik század egyik legfontosabb és legnagyobb hatású szerzője, valamint az egzisztencializmus egyik meghatározó alakja volt. Tragikusan fiatalon, mindössze 47 éves korában egy autóbalesetben vesztette életét, azonban egy elmélet szerint valójában merénylet áldozata lett.

Leadfotó: Jess Rand/Michael Ochs Archives/Getty Images

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Egészen korai emlékeim vannak arról, hogy a szüleim a rákról beszélgetnek. Még a neve is elborzasztott! Ugyan felnőtt koromra elhalványodott a nagy ollós, vérvörös rák képe a tudatomban, amint a...
Lifestyle
Alig 40 ezer forintért hajlandó volt megválni a sminkjétől, igaz, ennek köszönhetően azonnal bukta a pasiját.
Lifestyle
Rachel Kennedy nem hitt a szemének, mikor megkapta az értesítőt a telefonjára, miszerint telitalálata volt a lottón. A pénz mégsem kapta meg, ugyanis egy dologról megfeledkezett.