Kedvenceink varázserővel bírnak: Ezért tarts háziállatot

Nem is hinnéd, mennyit segíthet.

Háziállatok

A háziállat fogalma néhány éve jócskán megváltozott. Már nemcsak haszonállatoknak tekintjük őket, akik őrzik a házat, megfogják az egeret...stb, hanem szinte családtagként kezeljük kutyánkat, macskánkat vagy akár nyuszinkat. Pszichológus szakemberek azt állítják, hogy gyógyító erővel hatnak ránk ezeke a kis szőrmókok, és nem is akárhogy lehetnek hatással életünkre, jóllétünkre.

Már önmagában az nagyon jó, hogy egy állatot gondozni kell, ezért minden nap van értelme felkelnünk az ágyból, akkor is, ha legszívesebben takarónk alatt töltenénk az egész napot, rosszkedvünkben. Egy depresszióra hajlamos embernek kifejezetten ajánlott beszerezni valamilyen háziállatot, akihez odabújhat megsimogathatja és gondozhatja őt, aki számít rá és kis túlzásokkal: élni sem tudna nélküle.

Stresszoldás

A "hobbiállatok" stresszoldó hatással is bírnak. Ha egy kutyát megsétáltatsz, azt ugyebár csak a szabadban teheted meg, amivel máris feltöltődsz te magad is. A köztetek lévő fizikai kontakt pedig, azzal, hogy megsimogatod, olyan hormonokat szabadít fel a szervezetedben, amitől azonnal jobb kedvre derülsz. Nem véletlenül visznek kórházakba se terápiás állatokat, a tapintás öröme egy beteg emberben is elindíthatja a gyógyulást.

A kis kedvenceinkkel végzett mozgás, játék során akár fogyhatunk is, és vérnyomásunk is az egészséges szinten lehet, problémás gyermekek esetében pedig szintén segítségünkre lehetnek, ugyanis megtaníthatjuk őket a felelősségvállalásra is, állataink által.

Egészségesebb, boldogabb életet biztosíthatnak számunkra kedvenceink, érdemes tehát elgondolkodni örökbefogadásukon.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!