Egészség

Óvakodj a kullancsoktól! Így távolítsd el őket

Fontos az időzítés és a technika.

Kullancs szezon

A tavasz beköszöntével indul a kullancs szezon is. Az enyhe tél miatt sajnos egyre több kullancsra kell számítanunk egy-egy túrázás során. Legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak velük szemben. Fontos, hogy mindig jól nézzük át saját és kiránduló társaink bőrét, hogy ne húzza meg magát egyetlen élősködő sem, hiszen komoly betegségeket, fertőzéseket terjeszthetnek.

A szakemberek szerint az időzítésen múlik minden. Ha a kullancsot 72 órán belül eltávolítjuk, akkor nem okozhat fertőzést, ám ez csak a felnőtt példányokra vonatkozik, a kisebbek akár egy nap alatt is jóllakhatnak, miközben megfertőznek minket, ezért az a legfontosabb, hogy időben cselekedjünk. Ám nem mindegy, hogy azt hogyan tesszük. A legjobb módszer a csipesz, a kullancskanál vagy a cérna használata, amivel nem nyomjuk össze a kullancs testét. Ez azért nagyon fontos, mert ha mégis összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – magunkba préseljük -írja a webbeteg.hu.

A legprecízebb eljárásról egy videót is feltettek a szakemberek, érdemes tehát ezt a technikát mindenkinek elsajátítania. Aki pedig sokat túrázik és biztosra szeretne menni, kérje orvosától a kullancs elleni védőoltást.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!