Teljes vagy félzsíros tejtermék? Ez az egészségesebb

Sok tévhit kering a tejről, ideje eloszlatni ezeket.

Tejtermékek

Mapanság a tejfogyasztásról mindenkinek megvan a maga véleménye. Egészséges vagy inkább mégse? Ha viszont nem tudunk lemondani róla, akkor melyiket válasszuk, milyen legyen a zsírtartalma? Erre adunk most választ.

A boltok polcain már mindenféle kiszerelésű, feldolgozott tejet megtalálhatunk akár joghurt, akár túró vagy sajt formájában, valamint a dobozos tejek közül is válgathatunk, egészen 1,5-3,5 százalékos zsírtartalmú tejekből. Szakértők szerint annál egészségesebb, minél magasabb a zsírtartalma. A témában végzett kutatásokból kiderül: azok a nők, akik inkább a 2,8-as tejet választják és nem a félzsíros vagy teljesen zsírmentes tejtermékeket, sokkal könnyebben tartják normál szinten testsúlyukat. Az organikus tejtermékek jótékony hatása pedig annak magas omega-3 tartalmának köszönhető.

A felmérésekből egyértelműen látszott továbbá, hogy a teljes tejet fogyasztó gyerekek magasabb D-vitamin szinttel rendelkeztek, mint azok, akik csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket ettek, ittak.

Akinek tehát nincsenek laktózérzékenységre utaló tünetei, bátran fogyassza a magasabb zsírtartalmú tejes élelmiszereket, persze itt is a lényeg a mértékletesség és a változatosság. Nem érdemes teljesen kiiktatni a tejet a mindennapjainkból, de azért túlzásokba se essünk. Ha bizonytalan vagy az optimális mennyiséget illetően, kérdezd meg egy dietetikus véleményét.

Így helyettesítheted a tejtermékeket.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak