Vigyázz a látásodra! Ezek a szemszárazság tünetei

Megváltozott életmódunk is okozhatja a problémát.

Szemszárazság

Ha túl sok időt töltünk a számítógép előtt vagy huzatban ülünk a nyitott ablakok, esetleg a klímaberendezés miatt, könnyen előfordul, hogy annak káros hatásait a szemünkön vesszük észre először. A szem szárazsága azonban a száraz levegő, a dohányfüst vagy a nők esetében a hormonváltozások miatt is kialakulhat, súlyosabb esetben pedig szemhéjgyulladás is okozhatja. Tünetei azonban becsapósak lehetnek.

Nem biztos, hogy szemüvegre van szükségünk akkor, ha homyályos látást tapasztalunk. A szemszárazság tünetei lehet még a szúró, égő érzés, heves könnyezés, szempirosság, de akkor is erre kell gyanakodnunk, ha úgy érezzük porszem, homok ment a szemünkbe vagy valamilyen idegen-test van benne, ami ingerli látószervünket. Ha hasonlókat tapasztalsz magadon, érdemes először néhány egyszerű változtatással kezelni, mint a szünetek beiktatása számítógép használata közben, pihentetés, szemcseppek, műkönny használata, amiket kifejezetten ezekre a panaszokra fejlesztettek ki.

Ha azonban ezektől sem szűnnek a tünetek, érdemes felkeresni egy optikát, ahol komolyabban megvizsgálják szemeidet, hogy a száraz szem szindróma ne okozzon súlyosabb problémát, köztük a látás romlását.

Elváltozásuk komoly betegségek előjelei lehetnek.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!