Egyszerű trükkök: Így előzd meg szülőként a gyerekkori elhízást

Egyre több a túlsúlyos gyerek hazánkban.

Elhízás

A túlsúly önmagában felnőttként is probléma lehet, ám gyerekek esetében még veszélyesebb a dolog. Könnyen kialakulhatnak olyan betegségek, amikből gyermekünk akár egész életében nem fog tudni meggyógyulni. Ilyen a cukorbetegség, anyagcsere és idegrendszeri betegségek, sőt, légzésükre, keringésükre és mozgásszerveik egészségére is hatással van, ha több súlyt cipelnek, mint amennyit szervezetük elbírna.

Szülőként nagy felelőségünk van abban, hogy milyen ételekkel és italokkal kínáljuk csemetéinket. Azonban most ahelyett, hogy leírnánk mennyire egészségtelenek a cukros üdítők és a gyorskaják, nameg a chipsek, inkább eláruljuk, hogyan tudod megmutatni a gyerkőcnek az egészséges életmód felé vezető utat.

Példamutatás

A gyerekek szinte mindent utánzás alapján tanulnak meg, sajátítanak el. A legfotosabb tehát, hogy példát mutass neki, az egészséges táplálkozás területén is. Ezzel természetesen nemcsak ő, hanem te is jól jársz, így együtt még könnyebb lesz tartani a határokat. Egyél előtte főzeléket, süss,főzz neki kalóriaszegényebb ételeket, de ami a legfontosabb: napi ételei fele zöldség és gyümölcs legyen. Ha nem szereti, próbáld meg kicsit felturbózni. Készítsd el turmix formájában egy joghurt mellé, formázz aranyos, vicces figurákat a tányérra a finomságokból, így ő is sokkal szívesebben fogja elfogyasztani azokat. Gabonafélékkel és új ételekkel is kísérletezz, próbálj ki minél több receptet, hátha az egyik esetében "észre sem veszi", hogy olyan anyagok szerepelnek benne, amitől eddig ódzkodott.

Érdemes bevonni a tanárokat, óvónőket is, hogy figyeljenek a gyerekünkre, hogy ha épp nem vagyunk vele, akkor is segítsen neki valaki figyelnie menüje mennyiségére, minőségére.

Fontos továbbá tisztázni, hogy nem fogyókúrázásról beszélünk a kicsik esetében, hanem egy egészségesebb napi táplálkozásról, rendszeres mozgásról és véletlenül sem koplalásról, önsanyargatásról. Legyen neki is élmény az egészséges életmód.

Nagyon sok múlik rajta, még ha nem is vagyunk vele tisztában.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!