Dér Heni: Nem biztos, hogy az a jó, amit a celebek közvetítenek

Dér Henivel, a Sugarloaf énekesnőjével a tehetségkutató műsorokról és új klipjükről, a Szervusztok celebek-ről beszélgettünk.  A videóban Fluor Tomitól Alekoszon át Bakáts Tiborig mutatnak görbe tükröt néhány olyan „celebnek”, akik alaposan megosztották a közvéleményt.

Annak idején te is részt vettél az első Megasztárban. Azóta viszont már egymást érik a különböző tehetségkutató műsorok. Nem érzed úgy, hogy a mennyiség a minőség rovására megy?

Heni: De így gondolom, és a legnagyobb problémának azt tartom, hogy az egész egy nyílt piaci profitversennyé vált, és nem igazán a minőséget érzem kibontakozni. Úgy látom, hogy olyan emberek végzik a produceri munkát ezekben a műsorokban, akiknek nem sok köze van a zenéhez. Természetesen nagyon ügyesen tudnak műsort készíteni és lehúzni a profitot. Nem várják meg azonban azt a kifutási időt, amíg a tehetségkutatók résztvevői gyökeret tudnának verni és a saját lábukra állni, hiszen rögtön jön a következő széria, és nincs esélyük megmaradni a köztudatban. Magyarországon ráadásul olyan kicsi a piac, hogy nem tud ennyi embert befogadni. A tehetségek közül sokan nemcsak azért kerülnek a süllyesztőbe, mert elfelejtik a nevüket, hanem azért is, mert nincs terük és idejük kibontakozni.

Nézed ezeket a műsorokat?

Heni: Amikor időm engedi, akkor nézem, de mivel mindig hétvégén vannak a koncertjeink, így utólag szoktam csak belenézegetni, például mikor a saját diákjaim felhívják egy-két dalra a figyelmemet. Azokat megnézem, és drukkolok mindenkinek, hogy utána meg tudjon maradni a saját lábán, saját dalokkal. Úgy lehet igazán lemérni a sikert, hogy a saját dalokat hogyan fogadja a közönség. Talán ez a legnagyobb probléma a  tehetségkutatókkal, hogy már egy év eltelt a legutóbbi széria óta, de ezek az emberek még mindig mások dalaival járják az országot. Nagyon szép hangjuk van, de ezzel nem lehet lemérni a sikert. Saját dalokat kellene írniuk, amikben saját maguk, a saját egyéniségük bontakozik ki. Ezt hiányoljuk, ezért szerepelnek néhányan a klipünkben is.


Mesélj egy kicsit erről a sokat vitatott klipről, a Szervusztok celebek-ről! Honnan jött az öltet, hogy megírjátok ezt a dalt és leforgassatok egy ilyen videót?

Heni: Maga a téma,  és az, hogy az egész „celeb” fogalmat valaki végre a szájára merje venni és megénekelje a problémát ezzel kapcsolatban, már régen megfogalmazódott bennünk. Nemcsak a mi zenekarunk beszélt róla és kérte ki magának, hogy lecelebezték, hanem sokan mások is a szakmában. Hiszen mi éveken keresztül tanultuk a saját szakmánkat, ki énekelni, ki hangszeren játszani, így nyilvánvalóan tudjuk, mit csinálunk a színpadon. Egy idő után viszont rájöttünk, hogy teljesen mindegy, mert itt már mindenki celeb. Amerikában ez a fogalom teljesen elfogadott, de itt még mindig van egy csúnya, pejoratív értelmezése. Azért csináltuk meg ezt a klipet, mert rájöttünk, hogy valójában mi is a probléma.  Nem az a baj, ha valakiből celebet csinálnak a médiában. A kárt az okozza, hogy az ismert embereknek, akiknek már kettőnél több követője vagy rajongója van, példát kellene mutatniuk. Gondoljunk csak a klip szereplőire!  Ha például valakinek a 6-8 éves korosztály alkotja a rajongótáborát, az nem énekelhet a színpadon obszcén kifejezéseket, és nem nyilatkozhat részegen a rendezvényeken. A videóban nem az egyes személyeket akartuk sértegetni, ezért is van mindenkin majomálarc. Inkább jeleneteket, szituációkat ragadtunk ki, megmutatva ezzel, hogy ezek azok az emberek, akiket annyian istenítenek. A végén rajtunk is ott a majomálarc. Nem azt akarjuk, hogy kövessenek minket, csak egy lehetőséget szeretnénk mutatni.  Nem biztos, hogy feltétlenül az a jó, amit a kereskedelmi csatornák, a tv és a rádió, az arcunk elé tolnak. Legyen választási lehetősége mindenkinek, és gondoljuk végig, hogy biztos jó-e az, amit ezek az emberek közvetítenek nekünk.

Pink a Stupid Girls című számában az amerikai celebeket figurázza ki. Nem hatott rátok az a dal?  
 
Heni: A Stupid Girls-t leginkább a Barbie-hoz, az előző lemezünkön lévő hasonlóan ironikus dalunkhoz tudnám hasonlítani. Akkor a szilikonos „műlányokat” vettük górcső alá.  Szerintem a természetesség mindennél fontosabb. Ne azt mutassuk a gyerekeknek, hogy 14 évesen anorexiások legyenek, meg hogy érettségire műmelleket kérjenek, mert az a trend és azt látják a tv-ben. Az a videó egy másik történet, és természetesen még most is az a véleményem, mint akkor. Azon a lemezen még finomabban fejeztük ki magunkat, ezúttal viszont már keményebben fogalmaztunk.


A jövőbeli terveitekről mit lehet tudni? Több klipet is forgattok majd az új albumról?

Heni: Mindenképp. Most azon gondolkozunk, hogy ezt a dalt mivel tudnánk felülmúlni, hiszen elég nagy botrányt kavart. De vannak már ötleteink. Biztosan lesz még néhány dal, nagyon eklektikusra sikerült az Instant Karma című legújabb lemezünk. Most a legfontosabb tervünk és munkánk, hogy összerakjunk egy speciális koncertet, hogy különleges látványban lehessen része az embereknek. Egy felépített, kész show-t szeretnénk. Bízunk benne, hogy minél több embernek felkelti az érdeklődését a zenekar, meghallgatják a lemezt, és ha tetszik nekik, ellátogatnak hozzánk egy koncertre. Biztosak vagyunk benne, hogy utána ott ragadnak a többin is. Ez az elsődleges célunk.

 

Nézzétek meg a Sugarloaf Szervusztok celebek című klipjét!

Oldalak

Lifestyle
A sötétzöld levelű növény az egészségre gyakorolt számos pompás hatásáról közismert.
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.