Lifestyle

Mentál trükkök a jobb közérzetért

Nem ítélhetünk el egy anyát sem, aki időnként úgy érzi, hogy egyik nap imád a családjával lenni, viszont másnap menekülne tőlük. Megesik, hogy ez a viszonyulás egy napon belül is változik, amit aztán pár órás eltolással lekövet a teljes család hangulata. Ez egy jel arra, hogy ideje picit rendeznünk a sorainkat.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

Sokat tehetünk a lelki egészségünk védelméért, ha időről időre kiöntjük valakinek mindazt, ami ott gubózik a torkunkban, vagy amit egészen más formában, de végül a családra zúdítanánk. „Mire segítséget kérek, már mélyebben vagyok, mint amilyen mélyre akkor kerültem volna, ha korábban keresek támaszt.” – Ismerős? Nem véletlen, hogy a kapcsolódó nevelésnek is van egy olyan eszköze, amit meghallgató párnak hívnak. Lehet a pár ismeretlen szülő, akivel szóbeli szerződésünk értelmében titoktartással védjük ezt a különleges kapcsolatot, amit nemes egyszerűséggel a másik meghallgatásának szentelt figyelem és idő jótékony hatásárára alapozunk. A jó meghallgató nem mond ítéletet, nem tippeket, tanácsot ad, csupán teret az érzéseinknek, ha már túlcsordulnak bennünk. Párkapcsolatban is vitális volna „jól” hallgatni a másikat. Ismerős lehet az a helyzet, amikor meghallgatás helyett a másik nekiáll megoldani a problémánkat. Segítőkész partnerek esetében fontos előre felmenteni őket ennek terhe alól, mielőtt még egy „újabb megoldásért kiáltó problémaként” kezelnék a mondandónkat.

Gondolkozzunk a szokásos kereteken kívül!

Sokszor panaszkodnak arra a kisgyermekes szülők, hogy hiába érkezik el a várva várt hétvége, amikor otthon van akár mindkét szülő, még sincs szabadság érzetük egy pillanatra sem. Érdemes belátnunk, hogy ezekben az években nem a spontaneitás lesz a szupererőnk, hanem a tervezés. Tervezzük meg a napot föltétlen beiktatva kisebb-rövidebb időket, amikor a másiknak biztosítunk időt arra, amitől jobban érezné magát. Ér világgá menni a szabadba, nem kell nagy dobra verni, pulcsi-cipő föl és huss egy körre, akár már kora reggel! – telefon nélkül. Egy másik ember fog visszatérni (még ha idővel vissza is változik anyává vagy apává). Jóllehet, külső segítség híján ezek a kis idők általában külön programot jelentenek még egy darabig, de pánikra semmi ok, hosszútávra dolgozunk.

Kevesebb online jelenlét

Telefon helyett legyen egy könyvünk, amit napközben is „pörgetünk”, ha muszáj eltávolodni az otthon zajától pár percre. Egy-két oldal is sokkal többet ad, mint a közösségi média, mert kiragad, áthangol és a saját képzeletünk alkotta világba tett kitekintés oldja a feszültségünket. Olvassunk akár ponyvát, lélekemelő szépirodalmat vagy gyereknevelésről megerősítésképpen. Nem mellesleg meglepődve tapasztaltam, hogy ezzel a „módszerrel” nem csak félig kiolvasott könyvek sorakoznak az éjjeliszekrényen.

Legyen az alvás is az énidő része!

Legalább heti 3 nap engedjünk el mindent, és bújjunk ágyba kora este! Így további 4 estét tartalmasan tölthetünk. Senki nem fog helyettünk arról gondoskodni, hogy olyan estéink legyenek, amiből töltekezni tudunk másnapra.

Kössünk össze tevékenységeket!

Nekünk bevált az, hogy a takarítás, rendrakás nem az én-időmből vesz el, hanem az a közös időnk része, mert közben jókat lehet beszélgetni. De hallgatóságnak is jó vagyok, ahogy a fiam mesét mondva követ. Aztán lekapcsolódik rólam egy időre, mert „feltöltődött”. De van olyan is, hogy egy kádfürdőre van szükségem, akkor behasalhat mellém a szőnyegre a napi olvasmányával. Jó, olyan is volt, hogy a vacsoráját falatozta, mert megcsúsztunk.

Váltsunk hangnemet

A hétköznapok során egészen bele lehet feledkezni a gyerek rendszabályozásába, hogy mikor, mit és hogyan csináljon, hogy ne késsünk el, ne borítsa ki, ne tegyen benne kárt. Mondanám, hogy vegyük észre magunkat, ha csak ezt nyújtjuk a gyereknek, de csak lepötyögni egyszerű, amikor nap mint nap igyekszünk eleget tenni a ránk háruló feladatoknak, elvárásoknak. Mégis belátható, hogy érdemes ezt tudatosan finomhangolnunk magunkban legalább a hétvége közeledtével. Legyen időnk a közösenre, az együttre, a kivárjukra, a figyelünkre, a látunkra, mert ezek mind a szeretünk szinonimái.

Ki ne ismerné a mondást: az újévi fogadalom arra való, hogy megszegjük?! Én mégsem így gondolom. Legalábbis szeretek élni minden lehetőséggel, amit mentális ugródeszkaként használhatunk a nehézségeinkkel való megküzdésben. És erre biztatom a szülőket is.

Leadfotó: Pexels

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Lifestyle
Lifestyle
Ez a fantasztikus ízű növény jól jöhet, ha elfogy otthon a Vegeta vagy a Delikát, ugyanis egy az egyben olyan aromát csempész majd az ételbe főzés közben, mintha a boltban vásárolt ételízesítők...
Lifestyle
A fagyasztó az egyik legzseniálisabb konyhai gép, amibe szinte bármit bedobhatunk – ám a sajtok esetében ezt már nem lehet ennyire konkrétan kijelenti, ugyanis nem mindegyik fajta alkalmas arra, hogy...
Sztárok
Az olyan sztárokat, mint Sir Elton John, Lionel Messi és Jennifer Aniston oroszbarát idézettel ábrázolták az interneten. Természetesen a hírességek sosem állítottak ilyet.