Lifestyle

Napirend mindenáron? Így alakítsd ki a gyerek napi rutinját, hogy neki se legyen nyomasztó

Ahhoz, hogy kisgyermekünk kiegyensúlyozottá váljon, és harmonikusak legyenek a mindennapok, fontos, hogy megteremtsük számára a megfelelő életkörülményeket, melyekbe a napi rutin is teljes joggal beletartozik. Ha ugyanis vannak szabályok és keretek, melyek között a kicsi is tud gondolkodni, egyszerűbben telik a hétköznapok körforgása és jóval kiszámíthatóbbá válik az élet.

Az internetet felütve gyakran olvashatunk arról, hogy mennyire fontos a napirend a gyerekek életében. Még a csapból is ez folyik, hiszen ki ne szeretné, hogy gyermeke egy előre meghatározott menetrend szerint önfeledten tevékenykedjen? Azonban a napirend kérdés sok vitának és konfliktusnak ad színteret, hiszen vannak, akik úgy gondolják, az a jó, ha a gyerek dönt arról, mikor mit szeretne csinálni, és egyébként is jelezni fogja, ha bármire szüksége van pl. éhes, szomjas vagy fáradt. A hiedelmekkel ellentétben azonban a pontos szabályok és egy fix menetrend, melyhez a kicsik is tartani tudják magukat, kulcsfontosságú.

Nyilvánvalóan a mindennapi kereteket és beosztott programokat egy bizonyos kor felett tudjuk bevezetni, hiszen például egy kisbaba esetén leginkább a szülők alkalmazkodnak a picihez, mert a nap jó része spontán telik. Ilyenkor hagyni kell, hogy a természetes ütemében fejlődjön a pici, és mindent akkor csináljon, amikor neki éppen megfelel. Tehát ha alszik, mert álmos, hagyjuk aludni, ha pedig éhes, úgyis jelzi, mikor van szüksége táplálékra. A baba által diktált mindennapi körforgást nem szükséges saját szabályaink alapján megszakítani, csak ha erről valamilyen orvosi utasítás vagy egyéb különösebb befolyásoló ok nem rendelkezik másképpen. Rendben, azt már tudjuk, hogy a kisebb gyerekeknél érdemes elkezdeni a napi rutin bevezetését. De miért is fontos ez számukra?

A napi rutin kiszámíthatóságot és biztonságérzetet ad

Talán ez az egyik legfontosabb szempont, amiért mindenképpen érdemes a napi rutint bevezetni gyermekünk életébe. Ha felépítünk egy szabályrendszert, ahhoz ő is tud alkalmazkodni és kiszámíthatóbbá válnak a mindennapok. Azáltal, hogy tisztában van vele, mikor mi következik, biztonságban érzi majd magát, és nem érik váratlan fordulatok. Ha pedig tudja, hogy a vacsorát a fürdés és a fogmosás követi, vagy éppen a bölcsődei vagy óvodai hazatérés folytatása egy kis játék, majd a friss levegőn való tevékenykedés, sokkal egyszerűbbé válhatnak egyes cselekmények, így zökkenőmentesebb lehet az altatás, az étkezés vagy az egyes külön programok (pl. edzések, különóra, sport stb.) látogatása.

A gyerek mindezek által kiegyensúlyozottabbá válik, könnyebben kezelhető lesz, és a mindennapok is gördülékenyebben mennek. Arról nem is beszélve, hogy az egyes közös programokkal minőségi időt tölthetünk gyermekünkkel. Például nagyon sokat számít, ha az esti lefekvést meseolvasás és közös beszélgetés előzi meg. Ezzel egy hullámhosszra kerülünk csemeténkkel, erősítve a szülő-gyermek között fennálló oly erős kapcsolatot.

A gyerek önállóbbá válik, a szülőnek megkönnyebbülés

Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb úgy eltölteni a hétköznap estét, hogy csemeténk tudja, ha megvacsorázott, és van kedve segíteni, automatikusan elpakolhat velünk, majd egy kis játék után teljesen egyedül útnak indul és a fürdőszoba felé veszi az irányt, mert tudja, fürdés következik? Ahogy a gyerek egyre idősebb lesz, már reflexből, szinte automatikusan csinálja majd a napi rutin soron következő folyamatát, ezáltal fejlődik önállósága is. Biztos sokszor halljuk otthon kisgyermekünktől, hogy „Nézd, anya, milyen ügyes voltam, hogy megcsináltam ezt vagy azt!”, vagy „Már ezt is meg tudtam csinálni egyedül, segítség nélkül!” Ezek mind olyan mondatok, melyekkel a picik bizonyítani szeretnének, és megcsillogtatni tudásukat egyes tevékenységek kapcsán, melyet örömmel mutatnak be nekünk szülőknek, prezentálva, hogy egyedül önállóan meg tudták már csinálni.

Sikerélményeik kiegyensúlyozottabbá és harmonikusabbá teszik őket, és az évek alatt megtanulják, hogy mindennek megvan a maga helye, ideje és rendje, ez pedig teljesen természetesen beépül mindennapjaikba. Nem utolsó sorban szülőként ez számunkra is egyfajta megkönnyebbülést jelenthet, hiszen egyes tevékenységek között nem kell harcolni a gyerekkel vagy kérvényt benyújtani neki, hogy térjen át a következő dologra, nincs káosz az életünkben és rendszertelenség.

A napi rutin nagyon fontos, de nem egyenlő a totális szigorral

Abban minden szakember egyetért, hogy a napi tevékenységek megfelelő időbeosztása és a folyamatos rutin kialakítása kulcsfontosságú a kicsik életében, hiszen egészséges fejlődésük részét képzik, de azt tudni kell, hogy a napi rutin kialakítása nem egyenlő a feszes és merev szigorral és a megfélemlítéssel.

Megfelelő neveléssel, példamutatással, közös tevékenységekkel és gondos odafigyeléssel igenis rávezethető egy gyerek a mindennapok körforgásának szabályrendszerére, de fontos, hogy ne erőltessük rá akaratunkat és ne totális szigorral próbáljuk elérni a célunkat. Mindazonáltal tartsuk szem előtt, hogy a rutinhoz nem kell mindig görcsösen és katonásan ragaszkodni, hiszen a napunkba bármikor közbejöhet valami váratlan, amihez éppen akkor rugalmasan kell alkalmazkodni. A gyerekek mindamellett, hogy fontos számukra az állandóság, nagyon szeretik a spontán dolgokat és a kreatív megoldásokat, így, ha valamit másképp és máskor szeretnének megvalósítani, egyszer-egyszer nyugodtan térjünk el a lefektetett szabályoktól, és meghatározott keretek között olykor engedjünk akaratuknak.

Ennek megfelelően hagyjuk, hogy gyermekünknek legyenek saját vágyai, döntései és beleszólása egyes dolgokba, de ez nem azt jelenti, hogy mindent kénye-kedve szerint csinálhat; legyenek keretek a mindennapokban. Ha ugyanis teljes szófogadatlanságban azt tesz, amit akar, összefolynak a tevékenységek és a mindennapok, nem fog a tiltásra hallgatni, nem lesz az életében egy biztos kapaszkodó, melyre számíthat. Akinek nincs napirendje, könnyedén válhat szétszórttá és összeszedetlenné, ami bizonytalanságot kelthet benne, ezzel utat engedve az idegrendszere folyamatos leterhelésének.

Egy szóval, lehet, hogy a napirend kialakítása nem egyik percről a másikra fog működni, de kitartó magatartással folyamatosan tökéletesen beépíthető a mindennapokba, és higgyük el, később gyermekünk is meghálálja majd ezt nekünk.

A könnyebbség érdekében már könnyen beszerezhetünk az internetről, mi is nyomtathatunk vagy akár saját kezűleg is készíthetünk funkcionális napi rutin táblát, melyre a napi feladatokat véshetjük fel emlékeztetőként játékos formában, ezzel segítve csemeténknek a könnyebb nyomon követhetőséget.

Minden szülőnek az egyik legszebb momentum az életében, amikor gyermeke kimondja az első szavakat és elkezd beszélni. Cikkünkben arra kerestük a választ, hány éves korban jönnek az első szavak a kicsik szájára, és mikor kell aggódnunk, hogyha szemünk fénye még nem kezdett el beszélni?

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A 2007-ben elhunyt magyar színészkiválóság, Szakácsi Sándor nemzedéke egyik legfényesebben ragyogó csillaga volt. Merengő, önmarcangoló alkatnak tartották, akivel sokszor nehéz volt szót érteni,...
Sztárok
Azahriah, azaz Baukó Attila jelenlegi szerelme, Luna Joanna rendesen felkavarta maga körül az állóvizet a 22 esztendős sztár történelmi jelentőségűként beharangozott koncertjei előtt.
Lifestyle
Nehéz hét elé néz az, aki az alábbi három csillagjegy alatt született.