Fashion&Beauty

Neurobiológusnak készült, ma a szakállak szerelmese - Vida Fruzsi, a sztárborbély

Hogyan lehet nőként érvényesülni egy férfias szakmában? Miért járnak sokan szívesebben női borbélyhoz? Egy vagány hajdúszoboszlói lány elárulja, hogyan váltotta valóra az álmait, és mi a titka, hogy ma már a sztárok is hozzá járnak. Fruzska a tudományos pályát hagyta el azért, hogy azt csinálhassa, amihez ért és teljes szívéből szeret: vágja, festi és trimmeli a férfiak haját és szakállát.

Nem kell szakáll ahhoz, hogy borbély legyél

Az utóbbi években világszerte gombaként nőttek ki a földből a piros-fehér-kék csíkos üzletek, reneszánszukat élik a borbélyszalonok. Az ókorban is igen népszerű hely volt a férfiak körében, bár akkor a fodrászkodás és szakállvágás mellett sebeket gyógyítottak, fogakat húztak és gyógyíreket is készítettek a szakemberek. Az újkori borbélyok azonban már a hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazításával foglalkoznak. A mesterséget férfiak űzték - és jellemzően ők űzik a ma is -, mivel a szépségápoláson túl fontos találkozási pontja volt az uraknak. Napjainkban azonban már nők is bátran beállhatnak a borbélyszék mögé anélkül, hogy bárki is ferde szemmel nézzen rájuk.

Magyarországon sem egyedülálló dolog már, ha valaki nőként fodrász helyett borbélynak áll. Így tett a debreceni születésű Vida Fruzsina is, akiről nem véletlenül beszélnek úgy, hogy ő a "borbélyok királynője". A tehetséges fiatal lány bebizonyította, hogy nem kell ahhoz Y-kromoszóma, hogy valaki érvényesülni tudjon a szakmában: ma már a magyar hírességek szakálla és frizurája is az ő ollója alatt szépül.

Interjú a Barber Queennel, Vida Fruzsinával

Hogyan kerültél bele a pesti borbélyvilág forgatagába?

Vidékről költöztem fel Budapestre, eredendően hajdúszoboszlói vagyok. Már gyerekkoromban is nagyon szerettem fodrászkodni, tinédzserként pedig már a fiú haverjaim haját vágtam otthon, aminek híre ment, és egyre többen fordultak hozzám, ha szerették volna, hogy valamit alakítsak a frizurájukon. Így kezdődött a férfi haj szerelem az életemben. Nem volt ez mindig olyan egyértelmű út, mert egyetemre jártam, ahol neurobiológiát tanultam. Végül nem fejeztem be a képzést, mert erősebb volt a fodrászat iránti vágyam. Otthagytam az egyetemet és Hajdúszoboszlót is, felköltöztem a fővárosba és elvégeztem egy fodrász sulit. Már négy éve dolgozom a szakmában. Eleinte nőket is vágtam, festettem és póthajat is raktam, de mindig sokkal szívesebben foglalkoztam a srácokkal.

Mennyire volt nehéz döntés otthagyni az egyetemet és az előtted álló tudományos karriert, hogy helyette egy merőben más világban dolgozhass?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, nem szerettem volna soha egyetemre járni. Az egészségügyi pálya azonban nagyon vonzott, kiskoromban állatorvos szerettem volna lenni, de végül a boncolás és az állatkísérletek miatt nem választottam ezt a pályát. Számomra nem volt nehéz döntés, hogy feladtam a dolgot és kiléptem az egyetemről. A szüleimnek sokkal nehezebb volt elfogadniuk azt, hogy nem lesz diplomám. A felköltözésre pedig már 12 éves korom óta készülök, mindig is Budapestre vágytam. Nem voltak nehézségeim, könnyen találtam magamnak barátokat és albérletet is.

Hol sajátítottad el a borbély mesterséget? Fodrásziskolák vannak szép számmal Magyarországon, de milyen képzési lehetősége van annak, aki férfi frizurákra szeretne specializálódni?

Két iskolában tanultam, ez egy vicces sztori. Az elsőt, ahol kezdtem bezárták, így iskolát kellett váltanom. Egy európai szinten elismert fodrász oklevelet szereztem meg. Az első mesteremtől főleg a női hajak elkészítését tanultam meg, festést, melírt, vágási technikákat. Elmentem egy másik szalonba, ahol volt egy férfi borbély, akitől rengeteg új dolgot tanulhattam a férfi hajvágás terén is. A mentorom lett, nagyon hálás vagyok neki és rettenetesen felnézek rá. Most épp Amszterdamban dolgozik, hamarosan meg is látogatom, mert kíváncsi vagyok, milyenek a nyugati borbélyok és a szalonok. Ha szerencsém van, pár napra be is állhatok mellé gyakorolni is. Van egyébként más lehetőség a továbbfejlődésre, ha valaki fodrász, de borbély szeretne lenni, rengeteg kiegészítő tanfolyam van, de ezek általában nem olcsók. Most volt pár barber srác külföldről, akikhez elmentem tanulni és oklevelet is kaptam róla. Hamarosan egy nagyobb barber versenyen is elindulok, a Barber Battle Budapesten. Úgy érzem, hogy eljutottam egy olyan szintre, amikor jó esélyekkel elindulhatnék.

Mennyiben más egy borbély eszköztára, mint egy fodrászé?

Tulajdonképpen nem olyan sokban. Van egy hajnyírógépem, különböző ollóim, kontúrvágóm és van klasszikus, pengés borotvám. Nem olyan, mint a régi, mert abban nem lehetett a pengét cserélni, ma már szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelni, így a vendégeket mindig új, teljesen steril pengével borotváljuk. Ezt nagyon szokták szeretni, mert van benne valami nosztalgikus. Akik érzékenyebbek, azoknak borotvagéppel szedem le a szőrt az arcukról. Mindig frissítem az eszközeimet, folyamatosan követem a nemzetközi trendeket, mert szeretnék ebben is lépést tartani.

Mi nők imádjuk a hajra való kozmetikumokat, szinte mindenki elcsábul egy-egy új sampon, balzsam vagy pakolás láttán. A férfiakkal mi a helyzet? Igénylik ezt a fajta extra ápolást?

A szakállra használatos kozmetikumok ellepték a drogériákat az utóbbi időben, egyre több kozmetikai termék van férfiak számára. Kaphatóak szakállsamponok, balzsamok, olajak és waxok is. Mindenkinek a haj- és szőrtípusának megfelelőt kell megtalálnia, az olajok fényt adnak, a balzsamok puhítanak, a wax pedig viaszos, mattít és formát lehet adni a szakállnak vagy a bajusznak. Sőt, az arcszőrzetfestésre is vannak már festékek. Akinek őszül, vagy több színű szakálla van, sokszor kéri, hogy egységesítsük. Én mindig természetes szakállakat igyekszem festeni, mert akkor nem lesz mű hatású. Az arab borbélyoknál ezzel szemben az a divat, hogy nagyon kontúros, szögegyenes, nem természetes kinézetű szakállakat nyírnak. Ezt itthon annyira nem keresik.

Szerinted mi az oka, hogy az utóbbi években ennyire népszerű lett borbélyhoz járni?

Ha a kínálati oldalról közelítjük meg, akkor azért, mert nem olyan nehéz megszerezni a végzettséget, amivel elkezdhetsz szalonban dolgozni. Vonzó lehet ebben a szakmában az is, hogy elég jól lehet vele keresni. Egy átlag nő évente 2-3 alkalommal megy el fodrászhoz, a férfiak közül viszont sokan akár kéthetente is leszaladnak egy-egy igazításra. Ha a keresleti oldalt nézem, akkor pedig egyértelműen a divathullám felelős érte.

Mekkora a verseny szakmán belül? Akár egy-egy borbély, akár a szalonok között?

Én nem versenyzek senkivel, az biztos. (nevet) Nem is nagyon tudnék, mert nőként azért más a pozíciód ebben a szakmában. Mondhatnám előnynek, mondhatnám hátránynak is. Sok borbélyszalonba egyáltalán nem vesznek fel lányokat, csak pasik dolgozhatnak, pedig nekem az a tapasztalatom, hogy a férfiak nagy százaléka szívesebben jár nőhöz. Sokan kifejezetten rosszul vannak a gondolattól, hogy egy férfi nyúljon az arcukhoz. Itthon egyébként csak egy-két szalonban alkalmaznak nőket. A jövőmet éppen ezért egy saját üzletben, egyéni vállalkozásban látom, más lányoknak is ezt tudnám ajánlani, akik ebben a szakmában szeretnének érvényesülni.

Mit látsz a magyar pasikon? Mennyire igénylik ezt a stílust?

Olyan 25-50 évesek járnak hozzám, de majdnem mindenki hasonló hajat szokott kérni. A legtöbb vendégem átlagos megjelenésű, nem extrém arc, nincsen tetoválásuk és hétköznapi ruhákban járnak. Szerintem jó lenne, ha az emberek kicsit bátrabbak lennének és mernének kísérletezni, ha nem félnének attól, hogy valami egyedibb hajuk legyen. A pasik közül nagyon kevesen mernek szabad kezet adni nekem, nehezen mozdíhatóak ki a komfortzónájukból. Általában hoznak magukkal egy képet az adott frizuráról, hogy ilyen szeretnének. Ez pedig a legtöbbször egy fade-elt átmenetet jelent, oldalra fésülve a tetején. Nagyon elegánsan mutat és szeretem csinálni, de ez egy kreatív szakma, attól jó, ha nem futószalagon érzi magát az ember. Éppen ezért mindenkinek az adottságaihoz mérten próbálok mindig valami egyedit belevinni a frizurájába, mert így én sem unom meg a munkámat és a vendégek is elégedettebbek.

Milyen vendégek a férfiak? A nők imádnak a fodrászukkal fecsegni, de mi jellemző az urakra a tapasztalataid szerint?

A frizurájukon túl nagyon szeretek a vendégeim lelkével is foglalkozni. A visszajáró vendégeim szinte olyanok, mintha a haverjaim lennének. A magánéletemben is a legtöbbször a jó hallgató szerepét töltöm be, így nem ismeretlen számomra a helyzet. A pasik egyébként szerintem nem pletykásak, viszont néha szeretnek érzelmesebb dolgokról beszélni. Egy idő után megnyílnak.

Egész nap férfiakkal foglalkozol, így gondolom előfordult már, hogy egy vendéged elhívott randira.

Alapvetően próbálom azt a határt meghúzni, hogy ne gondolják azt, hogy többek lehetünk egymásnak, mint két ember, aki jól elbeszélget egymással. Éppen ezért nem sűrűn volt ilyen élményem. Két vendégem volt, aki megpróbált udvarolni, de visszautasítottam őket. Ennek ellenére a mai napig hozzám járnak, és nincs emiatt feszültség közöttünk.

Sok borbélyszalonra kiírják, hogy nem lehet fotózni és nők sem léphetnek be az üzletbe. Neked ezzel kapcsolatban mi az álláspontod?

Ahol én jelenleg dolgozom, nincsenek ilyen szabályok. Barát, barátnő és kutya is bejöhet, tekintve, hogy sokszor az én kutyám is itt sertepertél, amíg dolgozom. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy mi, nők, hagyjuk meg azt a kis időt a párunknak, hogy egy kicsit egyedül lehessen, kikapcsolódjon, amíg elkészül a haja vagy a szakálla. Mi mindig hangoztatjuk, hogy szükségünk van énidőre, akkor miért lenne ez másként a pasikkal? Csak egy rövid időre kiszakadhatnak a mókuskerékből, relaxálhatnak egy kicsit a hajmosóban és esetleg váltalanak velem pár szót, ami után jobban érezhetik magukat. Ez nekik is jár.

Sok magyar ismert ember is hozzád jár. Ez biztosan nagy elismerés a szakmában...

Az egyik leglelkesebb vendégem Ganxsta Zolee, aki már több alkalommal is volt a modellem, és szívesen adja az arcát a munkám népszerűsítéséhez. Viccesen ismerkedtünk meg. Egy este a Gozsdu udvarban beszorultam az egyik szórakozóhelyen a wc-be, ahonnan ő szabadított ki, konkrétan rámtörte az ajtót. Szokták kérdezni, hogy nincs-e több közöttünk, de kizárólag baráti viszonyban vagyunk. Egy idő után vettem a bátorságot és felajánlottam neki, hogy nagyon szívesen megcsinálnám a szakállát, mert úgy láttam, ráférne egy kis ápolás. Mindig szívesen jön hozzám, a kezdetektől közvetlen velem, bármilyen helyzetben számíthatok rá, így egyáltalán nem érzem magam zavarban, hogy ha éppen ő ül be a székbe. Van még egy pár híresség, akinek szívesen elkészíteném a frizuráját, nagyon szimpatikus nekem Majka, Sebestyén Balázs és Istenes Bence is, kíváncsi lennék, hogy mit tudnék kihozni a külsejükből.

Horváth Anett többek között arról is beszélt nekünk, szerinte milyen a magyar nők szempillája.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu
Ganxsta Zolee fotóját készítette: Elek Ferenc

Oldalak

Fashion&Beauty
Fashion&Beauty
Vasárnap a 89 éves, világhírű olasz divattervező, Giorgio Armani nem mindennapi showja zárta a milánói divathetet, aki egy mesebeli téli kertet álmodott meg a 2024-es őszi-téli kollekciójában.
Lifestyle
Milliók döbbennek meg a friss internetes bejegyzések és hírek kapcsán - azt mondják, fogalmuk sem volt erről. Az egyik márka telefonjai ugyanis egy titkos mikrofonnal vannak ellátva.
Lifestyle
Már egy kis adag is halálos lehet belőle, hiszen ötezerszer erősebb a heroinnál. Az elefántdrog már Európában van.