Narancsbőr: nem csak esztétikai probléma, súlyos betegséget is okozhat

Egyre elterjedtebb, hogy valakinek laza a kötőszövete; ez azonban nemcsak a narancsbőr kialakulásával jár, hanem számos súlyosabb betegséget is okozhat. Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes cikkét olvashatjátok.

Segítség, laza a kötőszövetem!

„Mit tehetek a laza kötőszövet ellen?”- teszik fel gyakran a kérdést az érintettek, akik legtöbbször a narancsbőrre gondolnak a laza kötőszövet említésekor, és igazuk is van, hiszen a cellulit kialakulásának valóban ez az egyik oka. A laza kötőszövet azonban nemcsak esztétikai, hanem az egészségi állapotunkat is befolyásoló probléma.

A kötőszövet titkai

A bőr középső és alsó rétege, az irha és a bőralja képezi a bőr alatti kötőszövetet, de nemcsak a bőrben, hanem egyéb területeken is található kötőszövet. Az irha laza rostos kötőszövet, kollagénből és egyéb rugalmas rostokból, kötőszöveti sejtekből áll. Itt találhatók a bőrt tápláló erek, amelyek a tápanyagellátás mellett a hőszabályozásban is fontos szerepet töltenek be, valamint s a hő-, fájdalom-, nyomás- és tapintás receptorok többsége. A bőralja réteget pedig a zsíros kötőszövet alkotja.

A kötőszövet főleg az ún. alapanyagba ágyazódott rostokból (pl. kollagén, elasztikus rost) áll, ezek mennyisége, sűrűsége, milyensége teszi a kötőszövetek egyes fajtáit rugalmassá, másokat keménnyé és merevvé. A kötőszövetek közé tartoznak pl. ínszalagok, inak, a porc, és a zsírszövet.

A narancsbőr nyomában

A narancsbőr a bőr alatti kötőszövet, és az itt található zsírsejtek működési zavara és kóros elfajulása, ami főleg a körte zsírraktározási típusúakra jellemző. A narancsbőr nemcsak súlyfelesleg esetén, hanem normál testsúlyúaknál is létre jöhet, kialakulásában szerepet játszik a laza kötőszöveti állomány, a helyi vér- és nyirok-mikrokeringés zavara. A lazább kötőszövet rostjai között a zsírsejtek akár az eredeti méretük 60-szorosára is megnőhetnek, így még jobban összenyomják a nyirokereket, nyirokpangás alakul ki, romlik a helyi anyagcsere, a rugalmas rostok száma és rugalmassága csökken, és a zsírsejtek a felszín felé terjeszkedve kiboltosulnak.

A narancsbőr kialakulásában genetikai, hormonális és életmódbeli hatások is közrejátszanak. A narancsbőr már tizenéves korban megjelenhet, de a fogamzásgátló tabletta, vagy a terhesség hatására is létrejöhet. Gyakran 40 éves kor felett alakul ki, mert ilyenkor a rugalmas rostok mennyisége évről évre jelentősen csökken, a bőr veszít a rugalmasságából, hajlamossá válik a megereszkedésre, lazaságra, ráncosodásra, viszont nő a zsírréteg vastagsága.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!