Lifestyle

Ezeket vedd figyelembe, hogy a gyereknek felhőtlen öröm lehessen a sport!

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyerekeink biztonságos környezetben sportolhassanak, jókedvvel járjanak edzésekre, versenyekre, sok barátot szerezzenek, és később, felnőttként boldogan gondoljanak vissza a gyerekkorukra. Mik azok az alapvető feltételek gyerekjogi szempontból, hogy ez így történjen?

Fontos leszögezni, hogy a gyerekek jogainak biztosítása a felnőttek felelőssége. A gyerekek kiszolgáltatottak, ezért elengedhetetlen, hogy minél gyakrabban szó essen a jogaikról, hogy hogyan támogassuk őket és legyünk mellettük.

De lássuk, mit tudunk tenni azért, hogy a sport felhőtlen és örömteli legyen! Rosta Ágnes pszichológusnak, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Program szakmai munkatársának cikke.

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Vendégszerzőnk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa. Az alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért.

Fizikai és érzelmi biztonság

Nagyon fontos, hogy a gyerekek sportolás közben is biztonságban érezzék magukat mind fizikailag, mind érzelmileg. Ne bántsák őket se szavakkal, se fizikai erővel. Ezenkívül maga a környezet is legyen biztonságos a sportoláshoz. Tehát felesleges kockázatot ne vállaljon sem az edző, sem a szülő, valamint tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ezeket a kockázatokat csökkentsék.

Erőszakmentesség

A gyerekkor akkor felhőtlen és boldog, ha erőszakmentes. A zaklatás és erőszak minden formájától meg kell óvnunk gyerekeinket sportolás közben is. A bántalmazás egyik formája sem elfogadható. Akkor sem, ha a jobb teljesítmény vagy a dobogós hely elérése a cél a verseny során. A gyerekek sportolás közben is gyerekek, így mindenképp meg kell tennünk a megfelelő lépéseket akkor, ha a gyerekünket bántalmazás éri (például egyesületet váltani, jelzést tenni az edző vagy a vezetőség felé).

Részvétel és tájékoztatás

Ha a saját korosztályának megfelelő módon tájékoztatod a gyerekedet az őt érintő dolgokról, és valóban kíváncsi, nyitott vagy a véleményére, már egy nagy lépést tettél ahhoz, hogy valódi öröm legyen számára a sportolás.

Például a sportág- vagy sportegyesület kiválasztásánál hallgassuk meg, hogy gyerekünk mit szeretne. Teremtsünk lehetőséget, hogy minél több sportágat lásson élőben, illetve, hogy ki tudja őket próbálni. Ha pedig valamiért sportágat szeretne váltani, térképezzük fel, hogy mi állhat mögötte, ha kell, segítsünk, hogy túljusson a nehézségeken. Viszont ha mindenképp ragaszkodik a váltáshoz, akkor keressünk együtt valami más sportot.

Pihenés, szabadidő, játék

Sportolni óriási öröm, de a sportolásnak ugyanolyan fontos része a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés is. Ezzel megelőzhetőek bizonyos sportsérülések, a kiégés és természetesen a gyerekeknek is jár a szabadnap, az olyan szabadidő, amikor azt csinál, amihez kedve van. Ez akkor is fontos, ha egyébként szeret edzésre járni, sportolni, és ezt nem feladatként, kötelező programként éli meg.

Egészség

A sport hozzájárul a fizikai és a mentális egészségünkhöz, de ezt sem érdemes túlzásba vinni. A túlterhelés, a túl sok sport már nem egészséges, sőt sérüléshez vezethet. Fontos, ha egy gyerek lesérült, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz vele, a teljes felépüléshez pedig tartsuk be az orvos által javasolt kezeléseket (gyógytorna, pihenőidő hossza).

Tisztelet

Nincs is annál nagyobb büszkeség, mint amikor a gyerekünknek szurkolunk a pálya széléről. Fontos észben tartani, hogy ilyenkor könnyen elragadhatnak magukkal az érzelmeink, ami ahhoz vezethet, hogy bántó, tiszteletlen megjegyzést teszünk az edzőre, a bíróra vagy akár más gyerekekre. Ne feledjük, hogy a szülői szurkolásnak egyetlen célja van: a gyerekünk érzelmi támogatása. A szurkolásunkkal is példát mutatunk sportszerűségről, empátiáról, fair playről. Bánjunk tisztetettel a gyerekekkel a versenyhelyzetekben is.

A gyerek legfőbb érdeke

Végül amire mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy legyen mindig a gyerekünk a fókuszban, hogy ő mit szeretne, neki mi esik jól. Figyeljünk rá, kérdezzük meg a véleményét és tegyünk a biztonságáért, hogy valóban felhőtlenül sportolhasson.

Ha részletesebben szeretnél olvasni ezekről a témákról, akkor ajánljuk a Hintalovon Alapítvány 6 napos e-mail-kurzusát: A sportszülőség 6 fontos témája, amit érdemes átgondolni.

A kicsik fejlődése során az úgynevezett nagymozgásoknak és a finommotorikának egyaránt kulcsszerepe van, hiszen ezek alapozzák meg a gyerekek mozgáskoordinációját és izmaik összehangolt működését. De hogy segíthet ebben a sarazás? Olvasd el!

Leadfotó: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Lifestyle
Valószínűleg te is sokszor hallottad már, milyen fontos a folyadékbevitel a nyári hőségben, de gondoltad volna, hogy az sem mindegy, milyen ételeket fogyasztasz ilyenkor?
Sztárok
A nyár végén már meg is születhet Justin és Hailey Bieber első közös gyermeke. Előbbi már jó ideje hangoztatta, hogy szeretne egy babát.
Sztárok
A TV2 még nem erősítette meg a pletykákat, de többen már elkezdték kisakkozni, hogy kik lehetnek majd a Farm VIP szereplői.