Meddőségből termékenység: az orvos szerint ez a leggyakoribb ok, hogy nem sikerül a teherbeesés

Dr. Csomai Zita orvos, természetgyógyász őszintén mesélt a kényes témáról.

Tabutémákról őszintén

Sokan keresnek meg meddőségi problémával?

Az utóbbi években kiugróan megnőtt azoknak a nőknek, pároknak a száma, akik meddőségi problémákkal keresnek meg. Szerencsére sok olyan van köztük, akik később, általában 1 év múlva szeretnének gyereket, és azért jönnek el hozzám, hogy erre minden szinten felkészüljenek. A holisztikus hozzáállásnak köszönhetően az esetek többségében sikerrel járunk, bár ez számos tényező függvénye.

Meddőségből termékenység

​​​​​​Ha a tervezett teherbeesés több hónapos próbálkozás után sem következik be, a párok gyakran kétségbeesnek és csak ekkor kezdik el keresni a lehetséges okokat. A könyvben ismertetett vizsgálatok és módszerek segíthetik a gyermekre vágyó párok tudatos és sikeres gyermekvállalását.

A hozzád forduló pároknál általánosságban mi okozza a problémát? Mik a leggyakoribb okok, ami miatt nem sikerül a teherbeesés?

Gyakran találkozom krónikus vírus és baktérium fertőzésekkel, étel-intoleranciákkal. Ezek az állapotok megváltoztatják az immunrendszer működését, gyulladásokat okoznak, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fogantatást. A vércukor problémák, az inzulinrezisztencia megváltoztatja a sejtek stabilitását, így sokkal nehezebb a megtermékenyítés. A férfiaknál egyre több esetben a spermiumok mozgékonyságának a csökkenése, károsodása a gond, ami leginkább a hőhatások - szűk nadrág, ülőmunka, autós ülésfűtés, szauna, jacuzzi vagy a zsebben hordott mobiltelefon - miatt alakul ki.

Igaz az, hogy sokan idő előtt kerülnek be a lombikbébi programokba, pedig a megfelelő információk birtokában és egy kis odafigyeléssel természetes úton is viszonylag rövid idő alatt visszaállíthatnák a termékenységüket?

Vannak olyan helyzetek és állapotok, amikor mindenképp orvosi segítség kell - ilyen például egy elzáródott petevezeték - de az esetek nagy részében az alapos kivizsgálás és az oki terápia jó eredményt hoz. Szerintem nagyon fontos, hogy ha lombik programmal fogan egy baba, akkor is a lehető legjobb állapotba hozzuk az anyát mind a petesejt levételéhez, mind a várandósság idejére, hiszen egy jó állapotú anyaméhben nagyobb eséllyel növekszik egészséges kisbaba.

Kiknek szól a “Meddőségből termékenység” című könyv?

A könyv nemcsak a meddő pároknak, hanem mindenkinek szól, aki babát szeretne, mert minden olyan információ benne van, amivel egészséges környezetetet, megfelelő körülményeket teremthetünk egy születendő kisbabának. A könyvvel az egyik legfontosabb célomhoz szerettem volna közelebb kerülni: hogy minél több egészséges kisbaba szülessen. Emellett tabudöntőnek is szánom, hiszen a férfimeddőség témájáról alig beszélünk itthon, miközben egyre fontosabb lenne, hogy az alap meddőségi vizsgálatok a férfiakra is kiterjedjenek.

Ez egyike azoknak a témáknak, ami nem kap elég figyelmet Magyarországon a meddőséggel kapcsolatban?

Igen. A férfi meddőség és a férfi termékenység fokozásának lehetséges módjai rengeteg férfit érintenek, és nagyon sokat tudunk tenni ezen a területen, ha tisztában vagyunk vele, merre kell indulni. A másik ilyen téma a már korábban említett krónikus fertőzések eliminálása, a gyulladások megszűntetése és az ásványi anyagok, vitaminok pótlása.

A világhírű brit fizikus mindenkit figyelmeztetett!

Leadfotó: 123RF.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!