Sztárok

Ő volt II. Erzsébet édesanyja: a néhai királynét egykor Európa legveszélyesebb nőjének nevezték

20 éve hunyt el Erzsébet brit anyakirályné, VI. György angol király özvegye, II. Erzsébet édesanyja, aki szó szerint végig élte a 20. századot.

Az első szerelmi házasság

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon – a későbbi Erzsébet brit királyné – 1900-ban született egy királyi rokonsággal büszkélkedő ősi skót nemesi család kilencedik gyermekeként, édesapja Strathmore és Kinghorne earlje volt. A fiatal arisztokrata lány huszonegy éves korában ismerkedett meg V. György brit király kisebbik fiával, Albert yorki herceggel. Bertie-t – ahogy a családban nevezték – az öröklési sorban megelőzte bátyja, a wales-i herceg, ezért senki nem gondolta volna, hogy valaha király lesz, de Elizabeth tartott a hercegnéi ranggal járó kötöttségektől – idézi fel az Index. Bertie azonban kitartó volt, és a többszöri visszautasítás ellenére két évig udvarolt neki, míg Elizabeth 1923-ban végre igent mondott. Az ilyen szerelmi házasság akkoriban szokatlan volt az uralkodóházakban, az első világháborúig a brit királyi hercegek általában külföldi hercegnőket vettek feleségül. Az esküvő után a York hercegnéje címet is megkapta, ő volt az első, akit az „emberek hercegnőjeként” emlegettek, hosszú évtizedekkel Diana hercegnő előtt. A hercegi pár első kislánya, Erzsébet 1926-ban született, négy évvel később pedig megérkezett a családba Margit is.

A hercegi pár szeretetteljes, meleg családi életet élt szinte magánemberként, de 1936 végén olyan felelősség szakadt rájuk, amire egyikük sem vágyott: Bertie bátyja egy elvált amerikai nővel folytatott, botrányos viszonya miatt kénytelen volt lemondani a trónról, és a hercegből VI. György néven a Brit Birodalom uralkodója lett. Így Erzsébetből királyné lett, idősebbik leányukból pedig a trón várományosa. Az királyné élete végéig haragudott sógorára önzése miatt, és a lemondási krízis igencsak megtépázta a monarchia népszerűségét.

Erzsébet királyné rendkívül népszerű volt népe körében. A második világháború alatt a királyi pár az ellenállás szimbóluma lett, a kormány tanácsa ellenére végig Londonban maradtak a bombázások idején is. A királyné szállóigévé vált leghíresebb mondata akkor hangzott el, amikor a Buckingham-palotát találat érte. „Örülök, hogy minket is kibombáztak, most már úgy érzem, szemébe nézhetek az East Enden lakóknak” – fogalmazott a királyné. Állítólag Hitler akkoriban úgy nevezte: “a legveszélyesebb nő Európában”. Erzsébet a háborús években tanúsított bátor kiállásával és a szenvedők iránt mutatott együttérzésével vált a királyi család közszeretetnek örvendő tagjává, és ekkor szerzett népszerűsége hosszú élete végéig kitartott.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...