Egészség

Ez az 5 szokás növeli a demencia kialakulásának kockázatát: ártalmatlannak tűnnek, de öregítik az agyat

Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.

Ne csináld ezeket a dolgokat, ha sokáig szeretnél szellemileg friss és fiatal maradni!

Mint ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a demencia, azaz az időskori szellemi leépülés egy gyűjtőfogalom: olyan betegségeket foglal magában, amelyek előidézhetik ezt az állapotot. Tünetei közé sorolható a feledékenység, a memóriazavar, a beszédzavar, a személyiségváltozás és az ítélőképesség károsodása is. Szerencsére azonban mindennapi szokásaink és rutinunk kialakításával is tehetünk az ellen, hogy elkerüljön minket ez a borzalmas betegség: ha odafigyelünk, sokkal nagyobb esélyünk van megőrizni szellemi frissességünket. Galériánkban eláruljuk, mit ne csinálj, ha szeretnéd, hogy a demencia ne támadja meg agyadat!

Mint tudjuk, az alkoholfogyasztás nem épp egy jó szokás, főleg ha gyakran nézünk a pohár fenekére. A túl sok és túl gyakori ivás még a demencia kialakulásának esélyét is növeli, de egyes kutatások szerint már egy kisebb mennyiségű alkohol is jelentős hatással lehet agyunkra: egy 2022-ben publikált tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi két korsó sör vagy ugyanennyi pohár bor akár 10 évvel is öregítheti az agyat. Egy másik, 40.000 brit bevonásával készült kutatás megállapította, hogy az alkohol a demencia három legkárosabb, mégis megelőzhető kockázati tényezőjének egyike, a másik kettő pedig a cukorbetegség és a légszennyezettség.
Kattints a további képekért!

A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Most változott néhány dolog a mérés körül, amiről jobb, ha tudsz.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Egészség
Lifestyle
Pénzügyi útmutatásra, tanácsra lenne szükséged, de nem tudod kihez fordulj? Az alábbi három csillagjegy tökéletes választás lehet, ők ugyanis kiemelkedően jól bánnak a pénzzel.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár és a napsütéses időszak, sokan örömmel vonulnak ki a szabadba, hogy élvezzék a napfényt és a meleget, azonban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő fényvédelemre,...
Lifestyle
A legtöbben bevásárlás után szinte mindent bepakolnak a hűtőbe, ez azonban nagyon rossz szokás, ugyanis vannak bizonyos élelmiszerek, amikre ártalmas a hideg levegő.