Valójában ennyit kell várnunk a Covid-fertőzés után, hogy megkaphassuk az oltást

Sokszor hallani, hogy egy koronavírus-fertőzésből felépült páciens csak akkor kaphatja meg a vakcinát, ha a megbetegedéstől számítva eltelt három hónap. Rusvai Miklós virológus most elárulta, tényleg szükséges-e eddig várni.

Mennyi időt kell kiböjtölniük a fertőzésen átesetteknek?

Vajon mennyi ideig kell várnia egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegnek, hogy megkaphassa a vakcinát? A kérdés a laikusokat és a kutatókat egyaránt megosztja, legalábbis mindeddig olybá tűnik, e témában még nincs egybehangzó szakmai vélemény. Ha viszont tényleg 90 napot kell kiböjtölnie egy koronavírusból felépült páciensnek, akkor pontosan honnan datálódik a három hónap? A karantén végeztétől? Vagy az első pozitív teszt időpontjától? A hirado.hu nemrégiben megkereste Rusvai Miklós virológust, aki legjobb tudása szerint igyekezett válaszolni eme égető kérdésekre, s eloszlatni néhány tévhitet, mely a téma iránt érdeklődőkben időnként óhatatlanul felmerül. A szakember úgy foglalt állást, hogy virológiai értelemben nincs szükség erre a 90 napra.

Fotó: 123rf

Várjunk legalább egy-két hetet

Emlékeztetett rá, hogy akik tünetmentesen esnek át a betegségen, majd megkapják az oltást, nem szoktak problémákról beszámolni. "Minden bizonnyal onnan ered ez a kilencvennapos határidő, hogy azoknak, akik átestek a fertőzésen, legalább három hónapig nincs szükségük a vakcinára, hiszen ők ennyi időre minden bizonnyal ellenállóvá váltak a fertőzéssel szemben” – magyarázta Rusvai Miklós, aki szerint amint vakcinabőség keletkezik Magyarországon, már mindenki elfeledkezik majd a 90 napos határidőről. "Ugyanakkor azt ajánlom, hogy a lezajlott fertőzés után – ami lehet a tíznapos karantén lejárta, vagy a negatív PCR-teszt dátuma – várjunk legalább egy-két hetet és csak utána vegyük fel az oltást" - fejtette ki nézetét a szakember, aki hozzátette: ha korábban átestünk a fertőzésen, majd megkaptuk a vakcinát, sokkal magasabb lesz az ellenanyagszintünk, mint azoknak, akik nem betegedtek meg.

Fotó: 123rf

Falus András immunológus úgy véli, ahhoz, hogy a nyájimmunitás kialakuljon Magyarországon, 70-80 százalékos átoltottságra lesz szükség. Ezt pedig nem az elkövetkezendő egy-hónapban érjük majd el - vélekedett a szakember.

Leadfotó: 123rf

Oldalak