Aggódsz, hogy a kisbabád autista? Ez az 5 korai jel utal arra, hogy van alapja a félelmednek

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár okait jelenleg is kutatják, viszonylag hamar felismerhető – ha arra gyanakszol, hogy a csemetéddel nincs minden rendben, olvasd el cikkünket: ez az 5 legfontosabb jele az autizmusnak, ami már csecsemőkorban megmutatkozik!

1. Nem figyel oda, ha a nevét hallja

A legtöbb gyerek egy bizonyos kor után már reagál, amikor a nevét hallja, például ránéz arra a személyre, aki szólította. Azok a lurkók viszont, akiket később autizmussal diagnosztizáltak, gyakran oda sem figyelnek a nevükre – mindössze 20%-uk vette fel a szemkontaktust azzal, aki szólt hozzájuk. Ők ugyanis szelektálják a hangokat; lehet, hogy nem figyelnek oda a nevükre, de ha valaki hirtelen bekapcsolja a tévét mellettük, arra felkapják a fejüket.

2. Nem vesznek részt „csoportos tevékenységekben”

Az egészséges kisbabáknál megfigyelhető, hogy ha fel akarják hívni a figyelmüket valamire, akkor abba az irányba néznek, amerre a kéz mutat; emellett ők is gyakran visznek oda másoknak különböző tárgyakat. Az is sokszor előfordul, hogy rámutatnak valamire, majd a szüleikre pillantanak, mintha azt mondanák: Nézd csak! Azok a babák viszont, akiknél később autizmust diagnosztizáltak, nem mutatnak semmit, nem néznek oda, ahova mások szeretnék, és nem is figyelnek arra, aki keresi a tekintetüket.

3. Nem utánoznak másokat

A kicsik gyakran próbálják utánozni a felnőttek arckifejezéseit, mimikáját, hanghordozását – több-kevesebb sikerrel, általában ilyen-olyan tárgyak segítségével. Az autista kisbabák viszont nem teszik ezt, vagy csak nagyon ritkán.

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!